IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ, Германия, Франция и Канада искат Русия да разкрие програмата "Новичок"

Москва категорично отхвърли отправените й обвинения

20:46 | 06.09.18 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В обща декларация САЩ, Германия, Франция и Канада заявиха, че подкрепят оценката на Великобритания, че служители на руското военно разузнаване стоят зад отравянето с нервнопаралитичното вещество "Новичок" на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през март в Англия, след като Лондон повдигна задочно обвинения на двама руснаци, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Имаме пълно доверие в британската оценка, че двамата заподозрени са били служители на руското военно разузнаване ГРУ и че тази операция почти сигурно е била одобрена на най-високо правителствено равнище", заявяват лидерите на тези западните страни, цитирани от БТА. 

В съвместна декларация на Великобритания, САЩ, Германия, Франция и Канада лидерите на петте страни обещаха да работят по осуетяване на враждебните дейности на чуждестранни разузнавателни служби.

"Вчерашното изявление (по разследването на отравянето на Скрипалови) още повече засилва намерението ни да продължим заедно да противодействаме на враждебната активност на чуждестранни разузнавания на територията на страните ни, да обезпечим спазването на забраната за използване на химически оръжия, да защитаваме гражданите си и да се защитаваме от всякакви форми на злонамерени държавни действия, насочени против нас и против нашите общества", се казва в съвместната декларация.

"Ние, лидерите на Франция, Германия, САЩ, Канада и Великобритания отново изразяваме възмущението си от използването на химическото отровно вещество с нервнопаралитично действие, известно като "Новичок", на 4 март в Солсбъри. Приветстваме постигнатия напредък в разследването на отравянето на Сергей и Юлия Скрипал и приемаме за сведение повдигнатите вчера на двама заподозрени обвинения в опит за убийство. Даваме висока оценка на работата на полицията на Великобритания и на всички участвали в разследването", заявиха лидерите на петте западни държави.

Те освен това призоваха Русия да предостави всички подробности по програмата за разработка на нервнопаралитичното вещество "Новичок" на Организацията за забраната на химическите оръжия (ОЗХО).

"Обръщаме внимание и на това, че оценката на Великобритания, която е независимо проверена от ОЗХО, заключава, че същото отровно вещество е било използвано при отравянето на Доун Стърджис и Чарли Роули. Призоваваме Русия да осигури пълно оповестяване на програмата си за "Новичок" в ОЗХО", се казва в декларацията.

Русия категорично отхвърля отправените й обвинения и заявява, че програма за разработка на такова вещество не е имало нито в Съветския съюз, нито в Русия. Освен това експертите от британската военна химическа лаборатория в Портън Даун не са могли да установят произхода на веществото, с което са били отровени Скрипалови, отбелязва ТАСС.

Великобритания ще обсъди със съюзниците си в НАТО евентуални нови санкции срещу Русия, заяви постоянният представител на Великобритания в ООН Карън Пиърс.

"Както знаете, 28-те страни от НАТО вече ни подкрепиха по ситуацията в Солсбъри и ние сме много благодарни за това. Сега ще обсъдим кои са най-подходящите следващи стъпки", каза Пиърс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 4
Sokratus
преди 5 години
Малиии 6 поста без никой да ти отговори, но ти пишеш ли пишеш! Яко рубли си заработил днес! Явно ден година храни! Ай със здраве да си ги харчишХахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 4
tisia
преди 5 години
...искат да им се разкрие програмата " Новичок ". ...а те самите не успяха да докажат вида на използваното вещество! ....едно е ясно, Русия не е онази страна от преди 10 години и тези смешници се чудят какво да правят. ...а и хората по света се информират не само от радиото и телевизора, затова смешниците стават все по-смешни и безпомощни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 6
ABBA
преди 5 години
упс, технологии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 5
ABBA
преди 5 години
И на летището 2-мата са снимани в 1 и същ коридор в една и съща минута, една и съща секунда, един и същ час и дата!Явно руснаците вече имат супер-космически технолофии :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 6
ABBA
преди 5 години
В хотелската стая 1 месец стояли следи от Новичок!?!?!?!?А де ги убитите гости!?Припомням случай на убит бизнесмен с новичок: умира той, секретарката, май още някой и ПАТОАНАТОМЪТ, КОЙТО ПРАВИ АУТОПСИЯТА!ТВЪРДЕ МНОГО ДЕЕЕБИЛИЗЪМ ИМА В ОФИЦИАЛНАТА АНГЛИЙСКА ВЕРСИЯ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 5
TomaNeverni
преди 5 години
То Гобелс що му трябваше да се самоубива.Таква кариера можеше да направи в Англия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 5
Императорът
преди 5 години
Невероятно е как "световни лидери" доброволно могат да стават за посмешище, подкрепяйки подобни абсурдни обвинения. "Руски агенти" - британски актьори, суперсмъртоносният "Новичок", който не може да убие и котка, та се налага британските служби да я довършват, специалистите казват едно, управляващите обрaтняците си държат на абсурдната версия... че и искат от Русия нещо, което нито ще получат, нито могат да си вземат със сила...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 5
dakl
преди 5 години
желанията им са хубави, но възможностите им не съвпадат с мераците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 10
ABBA
преди 5 години
Но за силно интелектуалния британец си треат *** версии, сложните не моат ги преглътна и храносмели!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 9
ABBA
преди 5 години
*** = тъъъпанари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още