IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на The Mall е купил и площта на бившия Carrefour

Haysted ще вложи 23 млн. евро в преустройството на помещението, отредено за хипермаркет

11:15 | 07.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: The Mall</em></p>

Снимка: The Mall

Британското дружество Hystead Limited, собственост на Hyprop Investments и PDI Investment Holdings, което през октомври 2017 г. придоби търговския център The Mall в сделка за 155 млн. евро, е купило през юни площта, отредена за хипермаркет, става ясно от отчета му за полугодието до 30 юни. Цената на сделката не се съобщава.

Преди време площта се заемаше от Carrefour, но след това беше поета от банката кредитор Уникредит Булбанк на търг за принудителна продан заради неразплатени заеми на гръцкия собственик на веригата. Помещението стоеше празно след затварянето на магазина от веригата Carrefour и обявяването в несъстоятелност на българското дружество, което държеше правата за страната.

Hysted ще вложи 23 млн. евро в преустройството и интегрирането на помещението в The Mall, става ясно от отчета. То ще включва супермаркет с площ от 2450 кв. м и други магазини с площ от 9550 кв. м. Очаква се преустройството да започне през октомври тази година и да завърши за около шест месеца, а очакваната първоначална доходност е 9%, съобщава се в отчета.

Южноафриканският фонд Hyprop притежава чрез Hystead 60% от активите в Югоизточна Европа. Останалите 40% са на партньора му за региона PDI Investment.

Нетната печалба на Hyprop през първото полугодие е достигнала 141 млн. евро и намалява спрямо сумата от 150 млн. евро през същия период на миналата година.

Общите инвестиции на компанията за периода между януари и юни достигат 2,1 млрд. евро, като те включват преки инвестиции в имоти в Южна Африка на стойност 1,6 млрд. евро, инвестиции в Субсахарска Африка на стойност 250 млн. евро и 210 млн. евро в Югоизточна Европа чрез дружеството Hystead.

Нетната стойност на активите е нараснала с 3,2% спрямо същия период на миналата година.

Фондът изчислява, че ще разпредели дивиденти сред акционерите с 10,5% повече през първите шест месеца на 2018 г. на годишна база главно благодарение на приходите от инвестициите в Югоизточна Европа, включително от The Mall.

Нетните разходи за лихви, отчетени в южноафрикански рандове, също намаляват, защото са продадени някои второстепенни за групата активи през финансовата 2017 г. и през първата половина на 2018 г.

Компанията отбелязва, че въпреки трудната среда за търговците на дребно свободните площи в портфолиото ѝ са намалели от 2,4% на 1,9%. Към момента делът на незаетите площи в The Mall е 0,4%, като е намалял спрямо 0,78% към края на 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още