IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на ЕС и еврозоната продължава да расте през второто тримесечие

На годишна база ръстът на БВП и в двата региона леко се забавя

12:37 | 07.09.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономиката на Европейския съюз (ЕС) се е разраснала с 0,4% през второто тримесечие на 2018 г. спрямо първото, сочат първоначалните сезонно коригирани данни на Евростат. Така икономиката на ЕС запазва ръста си спрямо първите три месеца на тази година.

На годишна база обаче брутният вътрешен продукт на съюза се увеличава с 2,1% за периода април-юни. Тук обаче се наблюдава леко забавяне в сравнение с предишното тримесечие, когато бе отчетен годишен икономически ръст от 2,3%.

Икономиката на еврозоната нараства със същия темп – 0,4%, през второто тримесечие на 2018 г. и също се запазва без промяна в сравнение с периода януари-март тази година. На годишна база увеличението е същото като в ЕС като цяло – от 2,1%, но и тук се наблюдава леко забавяне, след като през първото тримесечие ръстът бе от 2,4% на годишна база.

С резултатите си еврозоната и ЕС изостават зад САЩ, чиято икономика се е разраснала с 1% на тримесечна база и с 2,9% на годишна основа през второто тримесечие.

Сред страните членки на ЕС най-голям ръст на БВП на тримесечна база се отчита в Малта (1,9%), следвана от Естония и Румъния (по 1,4%). Най-слаб растеж в сравнение с предишното тримесечие се наблюдава в Дания, Гърция, Франция и Италия – по 0,2%.

На годишна база на първо място по икономически растеж е отново Малта с 5,7% за периода април-юни. Веднага след towa са Полша с 5,0% и Унгария с 4,6%. Най-слабо се представя Дания с ръст от 0,6%.

За България данните показват стабилен растеж от 0,8% на тримесечна база и от 3,4% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:35 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
lyusien
преди 5 години
Бавно но сигурно икономиката на Европа набира скорост Третото тримесечие ще бъде по добро от второто а четвъртото ще бъде най доброто от 2018 и ще достигне американската икономика И най важния фактор ще бъде вътрешното потребление в общия пазар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
Иван Митев
преди 5 години
С всякакъв икономически растеж при Европейска централна банка без защита срещу щети (т. е. при сегашната ситуация) Европейският съюз е с нарастващи щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още