IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министрите от Еврогрупата поискаха от Италия да намали бюджетния си дефицит

Матео Салвини и Луиджи ди Майо обещаха да работят за намаляване на дефицита на страната с 0,6% от БВП през 2019 г.

15:58 | 07.09.18 г. 2
<p>
	<em>Италианският заместник министър-председател Луиджи Ди Майо, Снимка: Ройтерс</em></p>

Италианският заместник министър-председател Луиджи Ди Майо, Снимка: Ройтерс

Италия трябва да намали своя структурен бюджетен дефицит в съответствие с правилата на Европейския съюз (ЕС), които се е ангажирала да спазва, заявиха представители на страните от еврозоната в петък на фона на сигналите от Рим, че възнамерва да намали данъците и да увеличи разходите през следващата година, предава Ройтерс.

Лидерите на управляващата коалиция в Италия Матео Салвини (крайнодясната партия "Лига") и Луиджи ди Майо (антисистемното Движение "5 звезди") обещаха да понижат данъците, да въведат универсален доход, да намалят пенсионната възраст и да се откажат от увеличение на данъка върху добавената стойност през 2019 г. 

За да направи това, Италия, която вече има дълг от 132% от брутния вътрешен продукт на страната, ще трябва да увеличи бюджетния си дефицит, засилвайки опасенията на пазарите и съмненията относно способността ѝ да си върне дълговете.

„Италия трябва да съкрати своя структурен дефицит“, заяви европейският комисар по икономическите въпроси Пиер Московиси пред журналисти при пристигането си във Виена за срещата на финансовите министри от еврозоната.

„Смятам, че е от особен интерес за Италия да има бюджет, който ще ѝ позволи да намали своя дълг. Ще говорим за цифри, когато бюджетът бъде готов. Важното е Италия да намали своя структурен дефицит“, добави той.

През изминалата седмица агенцията за кредитен рейтинг Fitch промени своята перспектива за италианския дълг към „негативна“ от „стабилна", а инвеститорите вече продават италиански облигации поради опасения относно плановете на правителството да увеличи разходите.

Ди Майо заяви, че Рим ще постави на първо място своите граждани, след което ще се вслуша в агенциите за кредитен рейтинг.

След като разходите по кредитите в Италия се повишиха, Ди Майо и Салвини се опитаха да смекчат тона си, обещавайки да не увеличават номиналния бюджетен дефицит над поставената от ЕС граница от 3% от брутния вътрешен продукт. Двамата обаче не казаха нищо за намаляване на структурните недостатъци, посочени от ЕС.

Италия, подобно на всички останали членки на еврозоната, ще трябва да представи своя проектобюджет за следващата година пред Европейската комисия (ЕК) до средата на октомври, за да бъде проверен дали отговаря на изискванията на ЕС.

Ако той нарушава правилата на блока, ЕК ще има възможност да го върне обратно за промени.

Правилата на ЕС задължават правителствата да продължават да редуцират своя структурен дефицит - мярка, която премахва ефектите от икономическия цикъл и еднократните приходи и разходи, докато бюджетът не бъде балансиран или не се постигне излишък.

Според тези правила Италия трябва да намали структурния си бюджетен дефицит, възлизащ на 1,7% от тазгодишния БВП, с 0,6% от БВП за 2019 г. Но според твърденията на Ди Майо и Салвини това е малко вероятно да се случи.

Дори и без промяна в политиките структурният дефицит ще се повиши през следващата година до 2,0% от БВП, прогнозират от ЕК.

Германският финансов министър Олаф Шолц заяви, че всички членове на ЕС трябва да се придържат към правилата на блока.

„Всички знаем, че пред пред нас стоят големи задачи за решаване. Всеки трябва да изясни собствените си проблеми и предполагам, че всеки ще се придържа към правилата на ЕС“, каза Шолц.

Председателят на Еврогрупата Мариу Сентену отбеляза, че Рим е обвързан със законите на ЕС, засягащи заемите.

„Италианското правителство се ангажира да следва принципите и насоките на икономическата политика на Европа“, заяви Сентену пред репортери.

Днес във Виена се провежда неформална среща на финансовите министри на ЕС, като основна тема на разговорите се очертава да бъдат търговските взаимоотношения между Европа и САЩ.

„Започваме работата по плана за реформа в еврозоната“, каза Сентену.

„След срещата на върха през юли получихме ясен мандат да предоставим подробна информация относно ключовите промени в еврозоната“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:01 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Jorkata
преди 5 години
Гърция номер 2 ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
Иван Митев
преди 5 години
Министрите от Еврогрупата реално одобряват неправилността Европейската централна банка да работи без защита срещу щети, която е водещата причина за дълговете на Италия, ала в същото време изискват от Италия да намали своя бюджетен дефицит.Все още министрите от Еврогрупата не зачитат, че Италия страда от работата на Европейската централна банка без защита срещу щети.Ако Европейската централна банка работеше със защита срещу щети Италия нямаше да има сегашния дълг.За устойчив просперитет на Италия е необходима Европейска централна банка със защита срещу щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още