IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се определя минималното заплащане в Централна и Източна Европа?

В България, Чехия и Словакия минималното заплащане расте три пъти по-бързо от производителността на труда, посочва Явор Алексиев от ИПИ

08:19 | 09.09.18 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През тази седмица LFMI публикува изследването „Minimum Wage Regulation: It’s Complicated” („Регулациите върху минималната заплата: сложно е”), в чието изготвяне участва и Института за пазарна икономика. Публикацията е част от дългосрочен проект за оценка и анализ на трудовите регулации в страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), между които и България, и включва преглед на основните ефекти от политиките по отношение на минималната работна заплата (МРЗ).

В навечерието на дебатите около Бюджет 2019 отново става актуален въпросът за размера и начина на определяне на минималната работна заплата. След дългогодишни критики от страна на Европейската комисия и няколко неуспешни опита в момента се България се намира по-близо до споразумение за механизъм за определяне на МРЗ откогато и да било, посочва Явор Алексиев от екипа на ИПИ.

Нещо повече – заявките и от синдикати, и от работодатели са за ограничаване на ролята на правителството в процеса на договаряне на МРЗ, включително чрез премахване на системата на минималните осигурителни доходиq след като МРЗ започне да се определя по икономически сектори. По всичко личи обаче, че  предстоящото ново 50-левово увеличение от 1 януари 2018 г. ще дойде прекалено скоро, за да бъде предмет на дългоочаквания механизъм.

Липсата на ясни механизми за определяне на МРЗ не е характерна само за България. От разглежданите в доклада на LFMI страни само в Полша има някаква степен на автоматизъм и последният се изчерпва със задължителното индексиране на минималното заплащане с нивото на инфлация.

В Литва има двустепенна МРЗ, като по-ниската важи само за нискоквалифициран труд, а в Словакия минималните заплати са шест, като зависят не от икономическата дейност, а от мястото на служителя във фирмената йерархия и съответно варират от 100% (позиции, които не изискват квалификация) до 200% (мениджъри) от базовото ниво.

В много страни определянето на МРЗ остава силно политизиран процес, който напълно очаквано води до неотговарящи на реалността увеличения в периоди на икономически растеж, последвани от загуба на работни места и замразяване на нивото в периоди на криза.

В три от шестте наблюдавани страни от ЦИЕ съотношението между нивото на МРЗ и средната работна заплата през 2016 г. е в интервала 35-40% (Чехия, Естония и Словакия). Най-високо е то в Литва (50%), следвана от Полша (46%) и България (43%). Като цяло съотношението не само в ЦИЕ, но за страните от ЕС се явява в ярък контраст с препоръчаното още през 2012 г. от Световната банка, ОИСР, МВФ и МОТ съотношение от 30-40% между МРЗ и средна работна заплата (СРЗ).

Единствената страна, в която нивото на МРЗ нараства с темп, който е сравним с ръста на средното заплащане, е Литва, където обаче тя е и най-висока спрямо средната заплата. България е сред страните, в които ръстът на минималното заплащане през последното десетилетие е по-бърз не само от този на средната заплата, но и значително по-бърз от производителността на труда.

В България, Чехия и Словакия минималното заплащане се повишава около три пъти по-бързо от производителността на труда през последното десетилетие. У нас реалната минимална работна заплата нараства със 75% за периода между 2008 и 2017 г., докато ръстът на производителността на труда е 26,6%.

Най-голямо е разминаването в Словакия (68,3% реален ръст на МРЗ и 19,1% ръст на производителността на труда), а най-близък синхрон между двата показателя се наблюдава в Полша – ръст от 47,6% на МРЗ и от 31,3% на производителността на труда.

Основното заключение от доклада на LFMI е, че минималната заплата е много по-ефективен инструмент за създаване на проблеми, отколкото за тяхното решаване. В периоди на икономически растеж е лесно да бъдат игнорирани негативните ефекти от прекомерното увеличаване на минималното заплащане, тъй като много от тях излизат наяве едва при следващото забавяне на икономиката. Сред тях се нареждат по-високата чувствителност на пазара на труда към икономически сътресения и по-бавното последващо възстановяване, повишаването на сивата икономика, ограничаването на възможностите за заетост на уязвими групи като нискоквалифицирани лица, живеещите в по-бедни райони, младежите и други.

Малкото информация около обсъждания МРЗ механизъм у нас подсказва, че търсеното съотношение спрямо средната заплата ще бъде някъде между 40 и 50%, което изглежда необосновано високо предвид факта, че столицата е единствената област с по-висока от „средната” заплата за страната.

Докладът на LFMI посочва още, че диференциацията на минималното заплащане (напр. по възраст или икономическа дейност) може да доведе до омекотяване на някои от потенциалните проблеми, стига да не предизвика прекомерно високи нива при други групи на пазара на труда. Това е и един от десетте въпроса за бъдещия МРЗ механизъм, които ИПИ зададе още в началото на миналата година и на които ще търсим отговор с напредването на преговорите по механизма у нас.

Пълният текст на доклада на LFMI е достъпен тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 7
Tantum
преди 5 години
Първо, не емигрират по 160 души на ден, а значително по-малко. Второ, има и много имигриращи. Затова се гледа нетната миграция, а тя е много, много по-ниска от 160 души на ден. Вземи първо си свери часовника вместо да си измисляш данни, както ти е угодно.Такива като теб съм виждал и преди. Ако дадена статистика не е в унисон с мнението ти, веднага бива отхвърлена като "стъкмистика", но ако потвърждава мнението ти, биеш тъпани колко е точна. В случая методологията е една и съща за всички държави и е публичнодостъпна, така че всеки да може да провери по какъв начин се изготвят данните.Някъде да съм писал, че сме Лихтенщайн? Прозира силна ненавист от твоя страна към България. Поради тази причина я обиждаш без никакви обективни предпоставки за това и си измисляш цифри, с които да подкрепяш твърденията си. При това положение едва ли мога да те убедя по какъвто и да е начин, че имаш логически пропуски, особено ако си над 40 години и вече грешните ти вярвания са дълбоко вкоренени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 9
Tantum
преди 5 години
Многото минуси на този пост показват, че четящите тук не обичат фактите особено много. Не сме толкова бедни, колкото се изкарваме, за да има от какво да се оплакваме. Ваш избор е дали да продължавате да се самозаблуждавате, но ви предупреждавам, че това ще ви донесе повече вреди, отколкото ползи. Ироничното е, че в цяла Източна Европа хората са силно убедени, че са най-зле във всичко, без да осъзнават колко грешат.П.П. Въпросната статистика е на Евростат, но има и други подобни проучвания, правени от международни организации и показващи подобни резултати. Човек може и сам да потърси данни и да направи проучване, но ще стигне до същите изводи.П.П. 2 Какво стана с нивото на Инвестор? Имам чувството, че чета Вести, Пик или подобни сайтове, където нивото на повечето коментиращи е нещо средно между таксиметров шофьор и общ работник на строеж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 17
Tantum
преди 5 години
Напротив, не е толкова смешна. Може би е нормално да си мислиш така, ако гледаш само номиналната стойност и сравняваш с най-богатите държави, но я виж какво можеш да си купиш с минималната заплата тук и в други държави. По покупателна способност минималната ни заплата е около 40-50% от минималните заплати в някои от най-богатите държави в света. В световен план България се класифицира като държава от високия сегмент на средната класа (upper middle class).https://***.infograf.bg/article/1533034452000
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 2
xapoznai
преди 5 години
Демек до сега се правиха свръхпечалби на гърба на неграмотните, а същите вече могат поне да се хранят нормално, но това ще лиши "бизнеса" от поне няколко дни скъпи почивка в чужбина... Искам да припомня лично впечатление (възмущение) от събрание на АИКБ, на което беше поставен акцент на заплатата на чистачката и минималните праговете. Един господин (***) твърдеше че се плаща твърде много на човек без квалификация работещ по 2-3 часа на ден. На въпрос "защо не я наемете почасово" същият възкликна "ами може да ми потрябва и по друго време". Та е пълно с ***, които мислят че те са важните само че не е така! Давам пример как може да си решат "проблема" с "огромните суми за чистачка" кооперират се с друга фирма с близко местоположение и готово. Но тогава няма да е "на разположение" през целия ден. Искаме фул екстри за без пари. Аре марш в Африка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 4
mrynmryn
преди 5 години
Как няма да расте по-бързо, като тя е направо смешна? Да не говорим, че тоя "растеж" е по-скоро на хартия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 4
trendline
преди 5 години
Яворе, не разбрахте ли че с вашите неолиберални стратегии доведохте хората до отчаяние а цели държави като България в глух коловоз. Тези мантри дето ги разправяш вървяха последните 30 години ама модела ви се изчерпа. Докато чакате да се регулира миним. роботна заплата от "невидимата ръка на пазара", а то май не остана кой да работи. Да вкарате чужденци да работят за малко пари освен в туризма за друго място не се получава. Ама пробвайте , има още молдовци и украинци. И от Бангладеш може да вземете работници.Нужна е друг тип икономика със споделяне на част от печалбите за работещите в търговските дружества. Все повече ще се налага солидарната и споделената икономика като печалбата няма да е най-важна и то на всяка цена като например да вземем едни пари за да продадем на хората некачествина/вредна храна. В западните държави такава икономика е вече 6,5%. Започна да се приема нормативна база в България гледам от 2 г. но реално икономическия модел не се развива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 10
крас
преди 5 години
ПОКАЧВАНЕТО НА МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА НЕ РЕШАВА ВЪПРОСА СЪС СЪЗДАВАНАТО НА СРЕДНА КЛАСА. НАПРОТИВ!!Нещата стават по зле, защото минималната заплата служи като БАЗА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ ЗАПЛАТИТЕ НА ДЪРЖАВНИ ХРАНТУТНИЦИ ОТ НЕПРОИЗВОДСТВЕНИЯ СЕКТОР!!Трагедията обаче е и в това, че МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА е база за опрделяне на ТЕЖЕСТИ които данъкоплатеца плаща !!!Да не говорим как при едно подобно увеличаване на минималната заплата се поражда необходимостта от УВЕЛИЧАВАНЕ НА ПАРИЧНАТА МАСА, която при държави с валутен борд като по правило минава през механизма на теглене на ВЪНШНИ ЗАЕМИ. ЗАЩО В ЕДНА ИКОНОМИЧЕСКА СИСТЕМА С ЛИПСВАЩА СРЕДНАТА КЛАСА , се прилагат механизми като този с минималната заплата, които водят до ЗАДЪЛБОЧАВАНЕ НА ПРОБЛЕМА , А НЕ ДО НЕГОВОТО РЕШАВАНЕ. ИМА РЕШЕНИЕ И ТО ПРЕМИНАВА ПРЕЗ ПРОМЯНАТА НА ПЛОСКИЯ ДАНЪК В ПРОГРЕСИВНО НАРАСТВАЩ!!!Тази промяна не е желана от ОЛИГАРХИЯТА , която се е възпроизвела в едно парламентарно представителство работещо против интереса на обществото.ЗАЩО НЕ САМО ДАНЪЦИТЕ , НО И ГЛОБИ И НАКАЗАНИЯ НЕ СА ПРОПОРЦИОНАЛНИ НА ДОХОДА, а са едни и за бедни и за богати?! Докога ще има таван на ГОРНАТА ГРАНИЦА на здравни вноски , а държавните служители няма да плащат здравно и пенсионно осигуряване?!!Докога това ще го правими ние чрез бюджета?!!Докога ще я караме в условията на ДИВ КАПИТАЛИЗЪМ със социалистическия принцип на СОЛИДАРНОСТТА в здравното и пенсионно осигуряване??ДОКОГА ГОСПОДА ДРУГАРИ?!!ВИЖТЕ КАК СЕ ОБЕЗЛЮДЯВАТ ЦЕЛИ РАЙОНИ ОТ ДЪРЖАВАТА, КАК ВСИЧКО ТАМ Е КАТО СЛЕД МИНАЛА ЧУМА!!ТОВА РАДВА ЛИ ВИ?!Или може би ражда у вас някакви садомазохични чувства и усещане за божественост?!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още