IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катар ще инвестира 10 млрд. евро в Германия следващите пет години

Обещанието идва, след като персийската държава вече вложи 25 млрд. евро в ключови германски компании като Volkswagen AG, Deutsche Bank и други

20:37 | 07.09.18 г. 1
<p>
	Ангела Меркел и&nbsp;Тамим бин Хамад ал Тани по време на днешната конференция&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел и Тамим бин Хамад ал Тани по време на днешната конференция Снимка: Ройтерс

Катар възнамерява да инвестира 10 млрд. евро в Германия през следващите пет години, включително и чрез възможно изграждане на терминал за втечнен природен газ.

Емирът на Катар Тамим бин Хамад ал Тани обяви решението на страната по време на двустранна инвестиционна конференция в Берлин, съобщава Ройтерс.

Обещанието идва, след като персийската държава вече вложи 25 млрд. евро в ключови германски компании като Volkswagen AG, Deutsche Bank и други.

„За да изразя нашето доверие в силата на германската икономика и важността на инвестирането в нея, обявявам намерението на Катар да налее инвестици в размер на 10 млрд. евро в германската икономика през следващите пет години“, заяви Ал Тани.

По думите му пълният размер на германо-катарската търговия се е свил леко през 2017 г., след като се удвои до около 2,8 млрд. евро. Въпреки това обаче емирът посочи, че очаква нарастване през идните години.

От своя страна германският канцлер Ангела Меркел заяви, че енергийният сектор предлага обещаващи възможности за разширяване на двустранните бизнес отношения и допълни, че доставките от втечнен природен газ от Катар ще помогнат за диверсифициране на източниците.

Германия е най-големият потребител на енергия в Европа.

„От моята гледна точка енергийният сектор в частонст предлага значителен потенциал за разширяване на нашите икономически връзки“, заяви канцлерът. По думите ѝ Германия вече е свързана с терминали за втечнен природен газ в Холандия, Белгия и Полша, но нейното правителство работи за разширяване на мрежата в страната, като германски компании работят върху евентуалното създаване на местен терминал.

Катарският министър на енергетиката Мохамед ал Сада в четвъртък даде подкрепата си за възможно сътрудничество в проекта на Qatar Petroleum – най-големия доставчик на втечнен природен газ в света.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
zlatin77zlatin7
преди 5 години
Алтернатива Файненшъл са най-добрите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още