IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси отбелязват седмичен спад от 2,22%

Книжата на Deutsche Bank поевтиняха след съобщението, че китайската компания HNA смята да се раздели с дела си в нея от 7,6%

19:51 | 07.09.18 г. 1
Европейските борси отбелязват седмичен спад от 2,22%

Европейските борси не намериха единна посока в петък, а инвеститорите остават предпазливи на фона на новите заплахи в областта на търговията, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 затвори с минимален ръст от 0,08%, а отделните сектори поеха в различни посоки. Показателят обаче отчита седмичен спад от 2,22%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 регистрира спад от 0,56% до ниво от 7277,70 пункта, а в Париж CAC 40 добави скромните 0,16% към стойността си до равнище от 5252,22 пункта. Германският индекс DAX завърши търговията почти без промяна, като регистрира минимален ръст от 0,04% до ниво от 11959,63 пункта.

Туристическата и развлекателната индустрия в Европа завърши търговията с лек спад след понижаването на рейтинга на някои компании. Книжата на Sodexo поевтиняха с 2,36%, след като Morgan Stanley, Berenberg и Credit Suisse понижиха целевата си цена за френската компания. Британския букмейкър William Hill загуби над 3% от стойността си, след като HSBC и Credit Suisse намалиха целевите си цени.

Банките бяха едни от най-големите губещи със спад от 0,93%. Книжата на Deutsche Bank завършиха сесията с понижение след съобщенията, че китайската компания HNA смята да продаде дела си от 7,6%. Акциите на най-голямата датска банка Danske Bank записаха спад от 4,2% заради опасения, че скандалът с пране на пари, засегнал естонския й клон, може да е много по-голям, отколкото се смяташе.

Wall Street Journal съобщи в петък, че разследването на скандала от банката обхваща трансакции на стойност 150 млрд. долара, повечето от които са с участието на свързани с Русия фирми.

На корпоративния фронт EnQuest съобщи, че планира емитиране на права върху акции за 138 млн. долара, за да изкупи оставащата част от петролно находище от BP. Книжата и на двете компании поевтиняха, но тези на EnQuest отбелязаха спад от над 13%.

Отново във Великобритания British Airways обяви, че хакери са откраднали данни на стотици хиляди клиенти. Книжата на компанията-майка IAG поевтиняха с 1,35%. Главният изпълнителен директор на авиокомпанията Алекс Круз заяви, че пробивът е най-големият в последните 20 години.

Като цяло пазарите в света остават разтревожени заради търговската война между САЩ и Китай. Освен това в четвъртък американският президент Доналд Тръмп заяви пред колумнист на Wall Street Journal, че Япония ще е следващата страна, която ще бъде засегната от търговските му битки.

Остават притесненията, че Вашингтон може да наложи нови мита върху китайски стоки на стойност 200 млрд. долара. Технологичните компании Dell, Cisco, Juniper Networks и Hewlett Packard Enterprise предупредиха американската администрация, че ще се нуждаят от защита при налагане на нови мита. Те са притеснени, че търговската война ще повиши разходите им.

Инвеститорите са притеснени и от задълбочаване на разпродажбите на нововъзникващите пазари на фона на несигурността около икономиките на Аржентина и Турция.

Оповестени в петък данни показаха, че икономиката на еврозоната е постигнала ръст от 0,4% през второто тримесечие на годината спрямо първите три месеца. На годишна основа повишението достигна 1,5%, което е малко под нивото от 1,6%, регистрирано през първото тримесечие

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
zlatin77zlatin7
преди 5 години
Много съм доволен от Алтернатива Файненшъл. Доказаха ми, че мога да им имам доверие за инвестициите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още