IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джак Ма ще се пенсионира в понеделник

Решението на лидера на Alibaba идва в труден момент за китайските технологични компании

10:29 | 08.09.18 г.
<p>
	Джак Ма създаде Alibaba през 1999 г., а сега пазарната оценка на компанията е около 420 млрд. долара.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джак Ма създаде Alibaba през 1999 г., а сега пазарната оценка на компанията е около 420 млрд. долара. Снимка: Ройтерс

Съоснователят и изпълнителен председател на Alibaba Group Holding Джак Ма ще се пенсионира от компанията за електронна търговия в понеделник и ще се съсредоточи върху филантропска дейност в областта на образованието, съобщават New York Times и Ройтерс.

Ма, който е бивш учител по английски език и един от най-известните китайски корпоративни лидери, ще остане в борда на директорите на компанията и ще продължа да съветва ръководството й.

Засега не е ясно дали компанията ще назначи нов председател.

Ма, който основа Alibaba през 1999 г., се оттегли като главен изпълнителен директор през 2013 г. В момента той е международното лице на компанията на големи политически и бизнес събития.

Alibaba не е отговорила на молба за коментар, но съобщи в публикация в социална мрежа в събота, че Ма се е срещнал с африкански лидери и бизнес партньори в последните дни.

Ма, който е на трето място по богатство в Китай с нетно състояние от 36,6 млрд. долара по данни на списание Forbes, е цитиран от New York Times да казва, че пенсионирането му не е краят на една ера, а началото на такава.

Въпреки че оттеглянето на Ма от официалната му роля е важен момент, анализатори и представители на индустрията казват, че функциите му едва ли ще се променят значително.

„Честно казано не мисля, че това е чак толкова важно. Той се оттегли от ролята си на главен изпълнителен директор преди четири-пет години и коментира, че иска по-млад човек да оглави компанията“, казва Кевин Картър, основател на The Emerging Markets Internet.

„Сигурен съм, че той ще остане също толкова ангажиран, колкото в ролята си на председател, дори да няма официална титла“, допълва той.

Ма, който в понеделник става на 54 години, ръководи редица благотворителни проекти в областта на образованието и околната среда. Той е култова фигура в китайската интернет индустрия и привлече голям брой последователи сред предприемачите и в поп културата.

На официални събития често е посрещан от скандиращи почитатели.

Труден момент

Ма често кани глобални лидери в централата на компанията в Ханджоу. Миналата година той се срещна с американския президент Доналд Тръмп, който го определи като „умен“ и „непредубеден“.

Alibaba е създадена от 18 души начело с Ма. Най-голямата китайска компания в областта на електронната търговия в момента има 66 хил. служители на пълен работен ден, сочи последният й годишен отчет.

Компанията имаше пазарна оценка от около 420 млрд. долара в края на петъчната търговия. Ма също така контролира Ant Financial, която беше оценена на около 150 млрд. долара след неотдавнашно набиране на капитал.
Ма се оттегля в труден момент за китайските технологични компании.

Властите в Китай се стремят все повече да регулират индустрията, в която Alibaba и Tencent Holdings водят ожесточена битка за потребители.

Търговското напрежение също е ново предизвикателство за китайските технологични компании, особено за тези като Alibaba, които бързо се разрастват в чужбина.

Тази година американските регулатори блокираха плана на Ant Financial да придобие услугата за парични преводи Moneygram International по съображения за националната сигурност, които според компанията са били свързани с „геополитически“ промени.

Решението на Ма идва и в момент, когато американската полиция разследва предполагаемо изнасилване от Ричард Лиу, ръководител на основния конкурент JD.com, заради което акциите на компанията поевтиняха.

Лиу беше арестуван и след това освободен без обвинение в американския град Минеаполис миналата седмица. Чрез адвокатите си той отрече да е извършвал нередности.

Лиу е едновременно председател и главен изпълнителен директор на JD.com и инцидентът разтревожи инвеститорите, тъй като няма ясен негов наследник в компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още