IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Караянчева: Оставките на министрите няма да решат проблемите

ВМРО няма претенции за министерски кресла, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов

11:21 | 08.09.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Оставките на министрите на вътрешните работи, регионалното развитие и транспорта, подадени след жестоката катастрофа край Своге, няма да решат проблемите, но са морален акт на поемане на политическа отговорност. Такова мнение изрази пред Нова ТВ председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Тя каза, че парламентарната група на ГЕРБ като цяло не е съгласна с оттеглянето на Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски, но всичко зависи от решенията на Коалиционния съвет.

„Как може един министър да знае какво се случва на всички нива в администрацията? Има много хора, които трябва да отговарят за отделните проблеми. На парламентарния контрол в петък Нанков отговори на 16 въпроса и дори депутатите от опозицията му ръкопляскаха, защото е изключително компетентен”, коментира Караянчева.

Тя допълни, че следващата седмица в пленарна зала ще бъде обсъден законопроектът за задължителното поставяне на колани в автобусите. Идеята обаче срещала сериозна съпротива.

Председателят на НС коментира и напрежението в управляващата коалиция. Караянчева изрази надежда, че партньорите ще спрат да си комуникират чрез медиите. И каза, че очаква ГЕРБ да изкара пълен мандат и да изпълни поетите чрез предизборната програма ангажименти поне на 90%.

В същото време пред bTV вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че ВМРО няма претенции за министерски кресла. Дни преди втория Коалиционен съвет той посочи, че не се чувства обиден от факта, че премиерът Борисов не е съгласувал с него министерските оставки на Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Нанков.

„Право на министър-председателя, който е лидер на най-голямата партия в коалицията, е да си решава кадровите въпроси, както сметне за добре. Но вече е въпрос на дебат в Коалиционния съвет между ГЕРБ и Обединени патриоти. В България казваме „Три пъти мери, веднъж режи”, защото веднъж, като отрежеш нещата не се получават после”, каза Каракачанов.

Министърът на отбраната не пожела да даде лична позиция дали трябва да бъдат приети министерските оставки, защото според него това би довело до разногласия в коалицията. Каракачанов добави, че не е съгласен с мнението на коалиционния си партньор Валери Симеонов, че Борисов управлява еднолично държавата.

Красимир Каракачанов даде положителна оценка на управлението и на тримата министри в оставка и заяви, че не се страхува за поста си.

„Никой не се е родил министър и никой няма да бъде цял живот министър. Ако премиерът е недоволен от мен, ако моите коалиционни партньори са недоволни от мен, както се казва в казармата „Ставам, сдавам и се уволнявам””, заяви министърът на отбраната.

Въпросът за „почистването” на кабинета трябва да се реши от лидерите на управляващата коалиция, каза от своя страна пред bTV  министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Той посочи, че всеки министър в кабинета се стреми да изпълни програмата, с която е поел този пост. „Обединените патриоти например имаха като предизборна програма е повишаването на доходите. Не съм убеден, че подобен тип оставки решават тези проблеми", отбеляза Нено Димов.

По думите му поемането на подобна отговорност е важно в политиката, на трябва да има и обективност върху причините. На този етап нито следствието е приключило, нито са приключили проверките, каза Димов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
крас
преди 5 години
Според Караянчева - ПРОБЛЕМ ИМА, НО ВИНОВНИ НЯМА. Един друг държавник казва: ВСЕКИ ПРОБЕЛМ ИМА ИМЕ , ФАМИЛИЯ И АДРЕС!!НЕКАЧЕСТВЕНИЯТ РЕМОНТ Е ИЗВЪРШЕН ОТ ФИРМАТА "ТРЕЙС" КОЯТО СТРАННО КАК ПЕЧЕЛИ ВСИЧКИ ПОРЪЧКИ СВЪРЗАНИ СЪС СТРОИТЕЛСТВО НА МАГИСТРАЛИ , Ж.П. УЧАСТЪЦИ.Оказа се, че въпросният участък НЕ Е БИЛ ПРИЕКТ и за него би следвало да НЯМА ИЗИСКВАЩИЯТ СЕ АКТ 16 !!ВЪПРОСА Е : Имал ли е въпросния участък от пътя , който ТРЕЙС ГРУП сега асфалтира АКТ 16 ?!!!!Ако е имал АКТ -16 кой го е подписал?!!Ако е нямал АКТ-16 защо той е пуснат в движение и защо функционира?!!ИМА ХОРА КОИТО СА ЗА ЗАТВОРА!!ТЕ до такава степен са се самозабравили, че дори СМЪРТТА НА ЦЯЛ АВТОБЕС ХОРА НЕ Е В СЪСТОЯНИЕ ДА СЪБУДИ В ТЯХ НЯКАКВО ЧУВСТВО НА ВИНА. НАИСТИНА ЛИ СМЕ ЗАГУБИЛИ ВСИЧКО ЧОВЕШКО ЗА ДА НЕ РАЗПОЗНАЕМ ЕДНО ПРЕСТЪПНО ПОВЕДЕНИЕ ДОВЕЛО ДО ПОДОБНА ТРАГЕДИЯ?!!КОЛКО АВТОБУСА ОЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ ОБЪРНАТ, И ОЩЕ КОЛКО ХОРА ТРЯБВА ДА ЗАГИНАТ , ЗА ДА СЕ НАПРАВИ ПРОВЕРКА И НА ДРУГИ ПЪТНИ УЧАСТЪЦИ ИЗПАЛНЕНИ ОТ ФИРМАТА ТРЕЙС ГРУП??КАК ДОПУСКАМЕ С ЧОВЕШКА КРЪВ НА НЕВИННИ БЪЛГАРИ ДА СЕ ПРАВЯТ ПЕЧАЛБИ ОТ СОСТВЕНИЦИ НА ФИРМИ КОИТО СТОЯТ НАД ЗАКОНА И СРЕЩУ КОИТО НИКОЙ НЕ СМЕЕ ДА ПОВДИГНЕ ОБВИНЕНИЕ?!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още