IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Действията на САЩ спрямо Китай са форма на икономическа агресия

Американските мита върху китайския внос на стойност 200 млрд. долара ще станат факт до няколко седмици, казва Джейкъб Киркегаард

14:42 | 08.09.18 г. 3
Действията на САЩ спрямо Китай са форма на икономическа агресия

След обявената търговска война на почти целия свят администрацията на американския президент Доналд Тръмп съсредоточи вниманието си главно към Китай. Действията на САЩ спрямо азиатската страна вече са форма на икономическа агресия.

Американските мита върху китайския внос на стойност 200 млрд. долара ще станат факт до няколко седмици. Това мнение изрази Джейкъб Киркегаард, старши сътрудник в Института за международна икономика "Питърсън", в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Изпълнението на налагането на тези мита е важно за Тръмп с оглед на междинните избори в страната през ноември. Той иска да води своята кампания чрез тях. Помирителното движение с Мексико, Канада и Европейския съюз също е част от нея. Изглежда САЩ са изцяло съсредоточени срещу Китай. Още повече, че те имат подкрепата на бизнеса и голяма част от политиците в страната", каза Киркегаард.

Гостът добави, че митата ще затруднят значително американските компании, които имат планове за китайските пазари, а може да се очаква и Пекин също да отговори.

Киркегаард посочи още, че не е сигурно дали администрацията на Тръмп ще може да осигури търговско споразумение с Китай в даден момент. Като причина за това той изтъкна неясните искания на САЩ спрямо Китай.

"Няма как да има ефективни търговски преговори между САЩ и Китай, когато САЩ нямат дългосрочни икономически цели", допълни той.

Желанието на Тръмп стоките, продавани в САЩ, също да се произвеждат там Киркегаард определи като "икономически национализъм". Според него целта на Тръмп е да изтегли САЩ от световната икономика и съответно от международната верига на доставки. В такъв случай цените на стоките и инфлацията в страната значително ще се покачат, каза още гостът и определи тази политика като "грешна" и "недобра за американската икономика, за работниците там и за света". 

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 55 rate down comment 4
power grid
преди 5 години
Брей брей дъмпинг кайш.Ми то според американците всичко трябва да се случва както им е изгодно.Китайците са по добри произвеждат по евтино и хоп дъмпинг ха ха ха ми кво стана с пазаря с конкуренцията или кога как ни е угодно да ви е.ба евро...гейташките ценности и морал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 45 rate down comment 14
BobbyM
преди 5 години
Дъмпинга в САЩ на китайски стоки също е агресия, просто Тръмп отвръща на удара...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още