IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас определи газовата връзка с България като проект с особено значение

Гръцкият премиер е коментирал възможностите, които дава един плаващ терминал за втечнен природен газ

16:50 | 09.09.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Снимка: Архив БТА

Газопроводът IGB (интерконекторът между Гърция и България) ще бъде много по-силен проект, ако съществуват възможностите, които дава един плаващ терминал за втечнен природен газ. Това е заявил на пресконференция в Солун министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас, съобщава агенция АНА-МПА. Ципрас е в Солун до днес по повод откриването на ежегодния Международен панаир, предаде БТА. 

Интерконекторът с България и терминалът за втечнен газ са проект с особено значение и сме щастливи, че се създават предпоставки за осъществяването му, е казал Ципрас.

Според гръцката обществена телевизия ЕРТ гръцкият премиер е прогнозирал, че проектът за терминал за втечнен газ ще отбележи напредък през 2019 г.

Припомняме, че на 29 юни 2018 г. в Брюксел премиерите на България и Гърция подписаха политическа декларация за подкрепа на проекта. На 8 август 2018 г. националните регулатори на Гърция и България приеха съвместно окончателно решение за освобождаване на IGB от изискванията за достъп на трети страни, регулиране на тарифата и отделяне по собственост.

По отношение на финансирането на газовата връзка преди дни българският министър на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че изцяло е решен въпросът със структурата и източниците на финансиране на проекта.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 5
doba
преди 5 години
'Припомняме, че на 29 юни 2018 г. в Брюксел премиерите на България и Гърция подписаха политическа декларация за подкрепа на проекта'Някак си тихомълком е минало това.Бат'Бойко обикновено се бие в гърдите при такива случаи?И @КОЙ ще плаща за терминала?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още