IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-важното от миналата седмица

Министерските оставки разделят управляващата коалиция, развиващите се пазари продължават да страдат

08:55 | 10.09.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Акция на прокуратурата в офиси на &quot;Винпром Карнобат&quot;. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Акция на прокуратурата в офиси на "Винпром Карнобат". Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

По традиция Investor.bg представя по-значимите политически и икономически събития от изминалата седмица, които имаха потенциала да задвижат пазарите в една или друга посока.

България

Трите поискани и подадени оставки на министрите Валентин Радев, Николай Ненков и Ивайло Московски продължават да са повод за разногласие в управляващата коалиция. Предложената от премиера Бойко Борисов промяна в кабинета бе резултат от тежката катастрофа край Своге ще бъде обсъдена днес на коалиционен съвет. Националният фронт за спасение на България (НФСБ) обяви на 3 септември, че е против трите оставки на министри от ГЕРБ. Това предизвика противоречия с „Атака“ и лидерът й Волен Сидеров поиска оставката на вицепремиера Валери Симеонов заради неговите критики към правителството.

Само в рамките на под седмица прокуратурата проведе две знакови акции по разследвания за данъчни престъпления и пране на пари срещу хотелиера Ветко Арабаджиев и семейството му и срещу алкохолния бос Миню Стайков. Алкохолният предприемач Стайков бе задържан и обвинен за организирана престъпна група, занимавала се с данъчни измами, пране на пари и нелегално производство на цигари. Заедно с него обвинени са още 7 души, като на петима от тях са предявени обвиненията. Синът на Стайков - Стайко Стайков, е в чужбина и за него е издадена европейска заповед за арест. Други двама са обявени за общодържавно издирване, защото за тях няма данни да са в чужбина. Това стана ясно от обявените днес факти по време на брифинг на Специализираната прокуратурата по повод на разследването на Стайков, сина му и още 6 души.

Редица технически и административни пропуски отвъд качеството на пътната настилка е установил Институтът по пътна безопасност за участъка край Своге, където на 25 август стана тежкият инцидент с пътническия автобус, при който загинаха 17 души. Проблеми са констатирани както при пътните знаци и маркировката, така и при отводняването на пътя, тротоарите, парапетите на моста в конкретния участък и дори самата геометрия на трасето. 

Еврозоната и Европа

Главният преговарящ на ЕС по Brexit Мишел Барние отрече спекулациите за евентуалното удължаване на преговорите с Великобритания. „Ние не се нуждаем от повече време. Това, което е нужно, са политически решения", каза Барние пред Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Преговорите между ЕС и правителството на Обединеното кралство ще трябва да бъдат завършени най-късно до средата на ноември. В противен случай има опасност от неконтролируемо излизане на Великобритания от ЕС ("no-deal Brexit").

Марк Карни, управител на Английската централна банка, може да остане на поста си и след юни 2019 г. Преди Финансовата комисия на британския парламент Карни потвърди съобщения в медиите, според които той е разговарял с министъра на финансите Филип Хамънд по тази тема. Карни ръководи централната банка на Англия от 2013 г. насам. Първоначално той искаше да бъде на поста си само в пет от осемте си години, но след това реши поради Brexit да остане още на работа една година.

Манфред Вебер официално обяви кандидатурата си за поста на водещ кандидат на Европейската народна партия (ЕНП) за европейските избори. В момента Вебер е заместник председател на CSU и ръководител на групата на ЕНП в Европейския парламент. Главният кандидат на ЕНП има добри шансове да наследи на поста председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, след като според актуални изследвания в следващия Европейски парламент това ще е най-силната парламентарна група. Водещият кандидат ще бъде обявен на конгрес на партията през ноември.

Политическият координатор на италианското движение „Пет звезди“ Серхио Батели обяви, че италианското правителство ще вземе предвид правилата на ЕС за дефицита при подготовката на бюджета си. „Ние ще се съобразим с икономическите правила и не настояваме да излизаме отвъд тях", каза Бателли. Коалицията между неговото движение и Ла Лига понастоящем работи по първия си съвместен бюджетен план.

Испанският премиер Педро Санчес заговори за нов референдум за Каталуния. Социалистът обаче подчерта, че става дума само за повече автономия за региона, но не за пълно самоопределение.

В бъдеще Норвежкият държавен фонд ще инвестира само в компании, които оперират по строго устойчив начин. Фондът ще се оттегли от компании, които не правят това, заяви ръководството. Фондът е най-големият по рода си по отношение на управляваните активи, като притежава дялове в повече от 9000 компании в 72 държави, както и портфейл от облигации и недвижими имоти.

САЩ

В петък изтече крайният срок, в който американското общество можеше да даде своя принос към наказателните мита на Доналд Тръмп срещу Китай. Очаква се те да  обем от до 200 милиарда долара. „Не казвам това с удоволствие, но в допълнение има още 267 млн. долара, готови да бъдат облагани, ако го поискам“, цитиран е Тръмп в щатски медии. Митата в този обем биха засегнали почти целия китайски износ за САЩ. Освен това Тръмп намекна, че и Япония може в бъдеще да бъде все по-силно засегната от наказателните мита на САЩ.

Според съобщения за различни американски медии преговорите между САЩ и Канада за реформа на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (Нафта) може да се проточат до края на септември. През изминалата седмица САЩ вече се съгласиха с Мексико по принцип за преразглеждането на търговските отношения.

Американската икономика е създала 201 000 нови работни места през август. Коефициентът на безработица остава непроменен на ниво от 3,9%. Почасовите заплати са се увеличили средно с 2,9% в сравнение със същия месец на миналата година.

us us

Китай

Според държавния глава Си Дзинпин Китай възнамерява да инвестира около 60 млрд. долара в Африка в рамките на новия път на коприната през следващите три години. 15 млрд. долара ще бъдат похарчени като помощ и безлихвени заеми, а още 20 млрд. долара ще отидат за кредити, докато 15 млрд. долара ще са предназначени за фондове, а още 10 милиарда долара – за подпомагане на инвестициите на китайски компании на континента.

Развиващите се пазари

Инфлацията в Турция се повиши до 15-годишен рекорд. Сега тя е на ниво от 17,9%. Централната банка съобщи, че ще предприеме допълнителни мерки за ограничаване на увеличенията на цените и подкрепа за лирата на следващото си заседание на 13 септември. Турската национална валута остава близо до рекордното си дъно.

lira lira

Правителството на аржентинския президент Маурисио Макри обяви драстичен пакет за строги икономии. Правителствените инвестиции трябва да бъдат намалени наполовина, а субсидиите за газ, електроенергия и обществен транспорт се свиват. Заплатите на държавните служители се намаляват с 20%, премахват се и няколко министерства. Освен това до края на 2020 г. ще бъдат наложени мита върху износа на услуги, селскостопански и промишлени продукти. Целта на правителството е да се намали първичния дефицит до нула през 2019 г. В същото време правителството започна преговори с МВФ за предсрочното погасяване на допълнителни заеми. Споразумение може да се постигне през втората половина на септември.

Южна Африка е в рецесия. Брутният вътрешен продукт намалява през второто тримесечие с 0,7% в сравнение с предходното тримесечие. Още през първото тримесечие имаше минус от 2,6%.

us us

Индонезийското правителство обяви, че ще увеличи вносните мита за много стоки. Въз основа на данни за първите осем месеца на 2018 г. ще бъде засегнат обем на вноса в размевр на приблизително 5 млрд. долара. Целта е да се намали търговският дефицит и да се стабилизира неотдавнашният сринал се курс на рупията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още