IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли политически чадър над богатите българи?

Корупцията се превърна в политически инструмент, твърдят експерти

10:04 | 10.09.18 г. 5
Има ли политически чадър над богатите българи?

След шумните акции на спецпрокуратурата срещу богати българи на дневен ред изплуваха редица въпроси за тихите и безмълвни политици, чиято пасивност по темата подхрани множество конспиративни теории.

Алкохолният бос Миню Стайков, собственик на "Винпром Карнобат" и на дружеството за производство на брашно "Топаз Мел", е обвинен за участие в организирана престъпна група за продажба на акцизни стоки без бандерол, извършване на данъчни престъпления, пране на пари, а също така и за укриване на данъци за над 1 млн. лева. Той беше задържан в сряда след акция в Карнобат. Заедно с него бяха арестувани още 9 души, сред които синът му Стайко и Иван Димитров, който е син на кмета на Карнобат. 

Компаниите на Миню Стайков държат най-големия дял на пазара на вина в страната и са на второ място при производството и продажбите на твърд алкохол. Дружеството му за производство на брашно пък е на първо място в мелничарския бизнес. Небезизвестен факт е, че Стайков е бивш сват на издирвания хотелиер Ветко Арабаджиев, срещу чийто бизнес бе проведена акция няколко дни преди тази срещу Стайков.

"Има нещо общо в профилите на всички хора, които живеят по начина на въпросните личности. Още от самото начало на прехода нещо не вървеше както трябва в съдебната система, правеха се странни реформи в системата за сигурност сякаш се целеше тя да бъде отслабена. Корупцията е инструмент на политическата престъпност. Превърна се и в политически инструмент", коментира в студиото на "България сутрин" бившият шеф на ЦСБОП Тихомир Стойчев по Bulgaria ON AIR.

Той стигна до извода, че тези факти са показателни за това, че политиците в България са виновни за състоянието на самия преход, резултатите от него и състоянието, в което се намира в момента обществото и държавата.

"Получи се една несправедлива социална стратификация. Лица като Миню Стайков и семейство Арабаджиеви получиха възможност за вертикално израстване, което не би следвало да им се полага, тъй като нямат достатъчно добър ценз, дсстатъчно стабилен и здрав бекграунд, за да им се позволи да изплуват на повърхността", допълни още Стойчев.

Пред Bulgaria ON AIR адвокат Людмил Рангелов изрази притесненията си, че България се връща отново в ерата 2010-2011 година, когато в страната ни имаше верига от показни акции срещу крупни бизнесмени, приключили абсолютно неуспешно и довели до осъждане на държавата от съда в Страсбург.

"При тези акции се демонстрира излишна прекомерна сила, в някои случаи дори се прилага и насилие. Всички приключваха неуспешно, защото имаше известна преднамереност в действията на МВР и прокуратурата. Без необходимите доказателства и информация съсипаха бизнеса на много хора", допълни юристът.

Бизнесмените Ветко (Вълчо) Арабаджиев и Миню Стайков не са обект на подобни акции за първи път. Ветко Арабаджиев от поне 10 години е в полезрението на НАП като рисков играч и е проверяван от разследващите органи по сигнали. Срещу сина на Миню Стайков - Стайко пък дори имаше спецоперация през 2013 година.

Справка на акциите на разследващите в последните 10 години обаче показва, че повечето шумни операции за данъчни измами срещу известни бизнесмени и техните синове, както и срещу по-неизвестни ДДС измамници, са стигнали до задънена улица, след което потънали в небитието.

Вижте още във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 4
khao
преди 5 години
Без политически чадър никъде по светът не може да забогатееш---еми не е верно, даже тук у нас познавам честно забогатели :):) ... разбира се че с политически чадър е по лесно и по бързо, но не задължително :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 8
power grid
преди 5 години
Без политически чадър никъде по светът не може да забогатееш.Тия митове и легенди че били кадърни скъсвали се от работа дрън дрън.Бог дава способностите и той определя дали да си талантлив мързелив работлив.С работа обаче се стига до едно ниво и до там.За големите пари требват големи далавери и политическа подкрепа чрез закони и бухалки.Само истински *** може да вярва че зад разните му американски и западни олигарси не стои ЦРУ а труд и способностик
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 5
khao
преди 5 години
кога БСП е била лява партия ? дай ми един пример от последните 25+ години за нещо ляво направени от тях ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 8
крас
преди 5 години
ЩО ЗА ГЛУПАВ ВЪПРОС. ЕСТЕСТВЕНО , ЧЕ ИМА ПОЛИТИЧЕСКИ ЧАДЪР НА ВСИЧКИ ОЛИГАРСИ !!!АМИ ПЛОСКИЯ ДАНЪК КАКВО Е??????Ще направи ли най после БСП някакви индикации за измиване на срама. Лявата партия въвела ПЛОСКИЯ ДАНЪК по времето на кабинета СТАНИШЕВ е не някоя друга , а точно БСП !!!Дясната партя пък в лицето на ГЕРБ и дума не смее да продума за налагането на ПРОГРЕСИВНОТО ПОДОХОДНО ОБЛАГАНЕ. ЗАЩО ТАКА БЕ ГОСПОДА - ДРУГАРИ!!Явно е, че в парламента ни показвате представления на едини художествено творчески състави на които заплатите се плащат от ОЛИГАРХИЯТА !!ПАРЛАМЕНТА ОТДАВНА СЕ Е ПРЕВЪРНАЛ В ИНСТРУМЕНТ НА ОЛИГАРХИЯТА!!Това не е ли ясно?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 6
michaelis12
преди 5 години
ми то целия "преход" от държавен капитализъм към присвоителен такъв беше от политици и враговете на народа с партиен билет ..... мама била директор на завод от утре го дава на сино, Софийски имоти на дедо му на некой били и накрая - "Господа назначаам ви за милионери ...."Ок неам нищо напреки, но после ако има пак национализация и разтрели да не каат тия същите дет краднаха, че е "частна собственост" и че имало репресии от новата власт .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още