IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптовалутите изгубиха 640 млрд. долара от януари насам

Втората по големина виртуална валута се срина с близо 10% от петък насам

10:54 | 10.09.18 г. 15
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Мечият пазар на криптовалутите се срина до ново десетмесечно дъно, воден от най-големия конкурент на биткойна, коментира Bloomberg.

Етерът се срина с 9,5% от нивото си от 17:00 ч. нюйоркско време в петък, сочи обща оценка на Bloomberg. Биткойнът е изгубил 2,5%, а пазарната капитализация на дигиталните активи, следени от CoinMarketCap.com, се е свила до 197 млрд. долара, което е с 640 млрд. долара по-малко спрямо върха, достигнат през януари.

Криптовалутите отбелязаха спадове в пет от последните шест седмици на фона на опасенията, че по-широкото възприемане на дигиталните активи ще отнеме по-дълго време от очакваното. Тази тревога се засили през уикенда и от от Комисията на САЩ по ценните книжа и фондовите борси, която временно спря търговията на две ценни книги, свързани с криптовалутите. В същото време съоснователят на етера Виталик Бутерин заяви пред Bloomberg, че дните на резки ръстове за блокчейн индустрията вероятно са преминали.

„Временната отмяна на тези продукти доведе до първоначална светкавична реакция“ от страна на пазарите, коментира Раян Рабалия, водещ трейдър в компанията за търговия с криптовалути в Octagon Strategy в Хонконг. „Но в крайна сметка това е поредното препятствие, което пазарът трябва да преодолее“.

Криптовалутите остават под натиск в понеделник въпреки новините, че Citigroup е разработила нов механизъм за инвестиции в сферата. Американската банка планира да играе ролята на агент, издаващ т.нар. разписки за цифрови активи, за да позволи търговията чрез посредници без пряка собственост на подлежащите валути, твърди източник, запознат с плановете.

Индексът Bloomberg Galaxy Crypto Index на основните виртуални валути е с 4,5% надолу днес, насочвайки се до най-ниското си ниво от средата на ноември.

Етерът се срива по-бързо от биткойна през последните месеци заради опасенията, че свързаните с блокчейн компании излизат от втората по големина валута в света. Много стартъпи, които привлякоха етери от инвеститорите в своите първични монетни предлагания, в крайна сметка ще трябва да продадат притежаваните от тях монети, за да покрият разходи като заплати и такива за развитие.

„Реториката около първичните монетни предлагания, които не спират да се разделят с получените постъпления на пазара, продължава да важи“, казва Рабалия. „Едва ли тези развития ще отминат скоро“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 0
Jorkata
преди 5 години
Абе от къси излязоха малко дребни :) - аз лично съм доволен :) За останалото - 100% съгласен :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 9
michaelis12
преди 5 години
кой ял и пил да става плаща и да си хои, кой се прееббал негов проблем, а наще суяци у коментарите "копат ли копат" ама то мача свърши, глобалостите ги разцъкаха щот си мислеха да финансират разни "освободителни отряди" да свалят правителства ама някои ги забраниха и черта ..... до там беше с "дигиталното злато" .... мммдам златрн клас вирей, просс народ живей .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още