IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможно ли е връщането на пушенето на закрито?

Според бизнеса това ще донесе приходи за държавата, от "България без дим" обаче заподозряха лобистки интереси

11:33 | 10.09.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Преди дни Асоциацията на заведенията предложиха такса "Разрешено пушене". Идеята е всеки собственик, позволил тютюнев дим в кафенето, бара или клуба си, да си плаща за това на държавата. Заведенията, които са заплатили съответната сума ще се обозначават със специален стикер, че таксата е платена и клиентите могат да пушат вътре. Вноската пък трябва да е годишна и да се определя спрямо площта на заведението като парите да отиват в специален държавен фонд.

"Има много голям процент хора, които искат да пушат в заведенията. Тези, които са платили такса, ще могат да имат и обособена зала за непушачи. Тоталната забрана обаче не работи", коментира в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Самите пушачи са разделени в оценките си за предложението – според някои е по-добре да не стоят навън през зимата, докато други вече са свикнали с пълната забрана. 

"Това ще донесе милиони приходи в бюджета, които ще могат да се ползват за социални помощи, за здравното министерство", подчерта Ричард Алибегов.

От "България без дим" обаче са твърдо против. По данни на сдружението, с пълната забрана на цигарите пушачите са намалели с 30%. И подозират, че зад предложението стои тютюневата индустрия.

"Идеята да има тотална забрана за тютюнопушене има за цел да защити както посетителите, така и персонала на заведенията. Идеята на бизнеса отваря врати, които връщат нещата назад във времето", посочи председателят на коалиция "Живот без тютюнев дим" д-р Гергана Гешанова.

Пред Bulgaria ON AIR тя отбеляза, че подобни промени биха поставили самите ресторантьори в неизгодна позиция, тъй като заведенията помежду си ще бъдат дисбалансирани.

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
vzhekoff
преди 5 години
Много нагъл беше този ричард. По-интересно е, че и по "Хоризонт" му дават дума, което говори, че атаката е дълбоко организирана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още