IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАН гласува за частично изваждане на НИМХ от структурата си*

Оперативната дейност на института ще бъде отделена, а научната ще остане в рамките на БАН

12:52 | 10.09.18 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Днешното решение на Общото събрание на БАН отваря пътя за изваждането на Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ от Академията и дава ясен знак на правителството, че може да предприеме съответните действия, за да бъде извършено това. Това решение се отнася за цялостната оперативна дейност на НИМХ и за всички учени, които пожелаят да се присъединят към тази нова структура, каза пред журналисти председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, цитиран от БТА.

Общото събрание гласува днес, че "отчитайки декларираното намерение на правителството за решаване на проблема с НИМХ, Общото събрание на БАН изразява съгласие за частично изваждане на Националния институт по метеорология и хидрология от структурата на Академията и преминаването в нова структура, създадена от Министерския съвет". 

Определението "частично" включва цялостната оперативна дейност, изпълнявана от НИМХ-БАН, както и учени и служители, които са декларирали намерение за напускане на БАН.

„НИМХ е една симбиоза между оперативна и научна дейност, и съм сигурен, че ще има има много учени, които ще отидат да работят заедно с колегите си от оперативната дейност“, заяви акад. Ревалски. 

На въпрос как от БАН се съгласиха на такова историческо решениеq акад. Ревалски коментира, че "нещата са стигнали до една крайност, от която не могат да бъдат върнати обратно". Имало е много години, когато тази служба /НИМХ/ е била извън БАН, но в повечето държави хидрометеорологичната служба е отделна, каза председателят на Академията.

Попитан какво ще се случи с материалните активи след излизането на част от НИМХ от БАН, акад. Ревалски каза, че Общото събрание решава, но на първо време ще им бъде предоставена сегашната собственост, за да могат да работят. След това се предвижда да се създаде смесена работна група, която ще изработи правила за приемането от Общото събрание на Академията.

„Решението на Общото събрание на БАН за частично извеждане на част от Националния институт по метеорология и хидрология от структурата на Академията "нищо не е и нищо не прави, защото в предложението няма текст за частичното изваждане с активите и пасивите, с името на НИМХ", заяви пред журналисти бившият директор на НИМХ проф. Христомир Брънзов.

Не можем да функционираме без инфраструктурата, която е създадена - и това се пунктовете, сградите и комуникациите, които Националната хидрометеорологична служба поддържа, заяви проф. Брънзов. Той отбеляза, че няма срокове за създаването на комисия или работна група, както гласува днес Общото събрание на БАН.

НИМХ вече 12 дни е без всякакво ръководство и няма кой да подпише никакъв документ, включително финансови задължения и плащания, и хората ще останат без аванс и заплата, заяви проф. Брънзов. Неговият първи мандат беше прекратен предсрочно от Управителния съвет на БАН.   

Приветствам решението на Общото събрание на БАН, каза днес в Кюстендил министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

"Имахме възможност доста да си говорим и отбелязахме, че нищо няма да правим насила, т.е., тези от научните работници, които искат да останат в Академията - да останат, а другите, които не искат - да излязат, заедно с оперативната дейност и НИХМ", каза министърът. Той посочи, че има редица уточняващи въпроси и е много важна частта от решението, отнасяща се до отделянето на оперативната дейност, за да има първоприемственост на всички договори.

* Допълнена към 15.00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още