IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарско село започва експеримент за безусловен базов доход

Участващите жители на селото ще получават по 2500 франка месечно

22:00 | 10.09.18 г. 17
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Трудно е да кажеш „не“ на нещо, което не ти струва нищо.

Село в Швейцария е взело решение да стартира експеримент с безусловен базов доход, плащайки по 2500 франка на човек всеки месец, разказва Bloomberg.

Над 50% от жителите на Рейнау, в близост до границата с Швейцария, са се записали за участие в проекта, сочи сайтът на организаторите. Поне половината от общо 1300 жители е трябвало да кажат „да“, за да се осъществи проекта, а общият им брой е стигнал 692 души в понеделник.

Решението е взето две години, след като предложение за осигуряването на безусловен базов доход на национално ниво не бе одобрено на референдум. Следващата стъпка е да си привлекат пари чрез краудфъндинг, за да се финансира плана. Подадените гласове ще трябва да бъдат сравнени и с държавните данни, за да се гарантира допустимост на участието.

Рейнау, което се намира на бреговете на р. Рейн на час път с влак от банковия център Цюрих, е избран от режисьора Ребека Паниан за експеримента с безусловния базов доход. Тя казва, че е била завладяна от идеята по време на националния дебат преди вота през 2016 г. и е избрала селцето за експеримента, заснемайки го като документален филм.

Приходите и социалните придобивки ще се приспадат от плащанията, които ще трябва да бъдат привлечени от частни източници, а не от правителството.

Макар че идеята хората да получават средства без допълнителни условия съществува от повече от век, тя набира сили едва през последните години заради опасенията в големите икономики около нарастващото неравенство и загубата на работни места заради автоматизацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 8
redcretin
преди 5 години
Прочетете пак последното изречение. Това не е повторение на историята, а бъдещето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 7
abdul
преди 5 години
и понеже историята винаги се повтаря, всички са болни мозъци?А дали тия кому- истории не са нещо съвсем естествено, логично и периодично повтарящо се?ББД не е нищо друго освен разширяване на семейството до размерите на село, в което работят повече социалните принципи от колкото конкурентните.Разбира се, че на национално ниво ббд, както и капитализма се извращават в човеконенавистни, и това е нормално и очаквано.Грешката се повтаря и това е О.К.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 1
mrynmryn
преди 5 години
До колкото знам в град ти трябват поне 4000, та с 2500 на село може и да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 12
ivancholak
преди 5 години
За съжаление нещо така революционно и математически обоснованно се пропагандира от аматьори, изпаднали неинтелигентни хора и се прави на отделни парчета което само по себе си си губи смисъла и изражда идеята, която е замислена доста добре. Омръзна ми да обеснявам за ББД, колко е справедливо и математеически обосновано и понеже съм го писал вече съм готов да отговоря на КОНКРЕТНи въпроси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 8
studioaa
преди 5 години
Няма нужда от експерименти при положение, че имаме история. Този експеримент е пробван за цялата войнишка власа в древен Рим през 2-ри век и резултатът е хиперинфлация от около 1000% за едно пололение от около 25г. Единствено и само "прогресивен" болен мозък може да повтаря едно и също действие и да очаква различен резултат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 50 rate down comment 2
KMETA
преди 5 години
A в моето село експеримента без никакъв доход отдавна си върви успешно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още