IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Африка се превръща в нова арена на търговския спор между Китай и САЩ

Китайската банка Export-Import Bank of China дава безлихвени или нисколихвени кредити на африканските страни за подобряване на инфраструктурата

21:33 | 10.09.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китай и САЩ водят оспорваната битка и на пазарите в Африка. Азиатската страна купува политичесо влияние в страните от този континент, като срещу това тези държави получават ресурси на преференциални цени, тъй като Африка е един от най-богатите на ресурси континенти в световен мащаб, заяви икономистът Георги Найденов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според Найденов чрез китайската банка Export-Import Bank of China се дават безлихвени или нисколихвени кредити на държави с цел изграждането на инфраструктурни и телекомуникационни проекти за развитието на икономиката. 

Нивото на бедност в Етиопия е спаднало от 70% на 30%, като там вече са построени небостъргачи, отбелязва още Найденов.

Предстои да бъде завършен мащабен железопътен проект в страната на стойност 4 млрд. долара.

Икономистът засегна и темата за разследването на Danske Bank, където “скандалът се разраства периодично”. В момента текат разследвания в Естония и Дания, за да се установи мащаба на щетите. Не е обаче ясно как ще реагира Европейския съюз (ЕС) ако мащабът е в пъти по-голям от очаквания, тъй като е доказано, че има руско участие в лицето на бивши съветски служители.

Според Найденов проблемът е регулаторен, тъй като няма единен механизъм в ЕС, който да следи за съмнителни сделки с т.нар нерезидентни портфейли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
neverland
преди 5 години
Политическо влияние на Китай в Африка :) Колко смешно звучи отстрани, за незапознатите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 2
Стефчо
преди 5 години
пълен файк е тая новина. Китай отдавна е завзел Африка като борбата там за някои страни е с Индия. САЩ просто няма какво да предложат на африканците освен да свалят някое друго правителство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още