IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обсъжда се допълнително задължително здравно осигуряване

Здравният министър Кирил Ананиев представи две идеи за промяна на здравноосигурителния модел

14:10 | 11.09.18 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Нови две идеи за здравноосигурителен модел е представил вчера здравният министър Кирил Ананиев - допълнително задължитело здравно осигуряване и пропорционално доплащане от страна на пациента.

Вчера здравният министър Кирил Ананиев се срещна със съсловните организации на лекарите, зъболекарите, фармацевтите и асоциираните медицински специалисти. В нея са участвали и зам.-здравният мнистър Жени Начева и управителят на здравната каса д-р Дечо Дечев.

Обсъждат се два варианта – 2% върху дохода или 12 лева са всеки осигурен, посочват от Център за защита правата в здравеопазването. 

В последните дни се появи информация, че една от идеите, които финансовото и здравното министерство обсъждат за нов здравен модел на осигуряване е да се удържат по 12 лв. месечно за втори здравен стълб, както е с пенсиите, а всички медицински услуги над 700 лв. да се доплащат от пациентите.

В идеите за нов модел отпадат съсловните организации като участници в определянето на цените на медицинската помощ, т.е. няма да се сключват рамкови договори, защото цените щели да се определят от здравния министър, пише "24 часа".

Държавните и общинските болници нямало да се затварят, но щели да се преобразуват по модел на БДЖ. Днес министър Ананиев ще се срещне с представителие на сдруженията на тези болници.

Новият здравноосигурителен модел трябваше да бъде представен в края на юни, но това така и не се случи. Малко след този срок, министър Ананиев обяви, че готви не един, а два варианта за нов модел и ще ги представи в края на юли, което също не се случи. Официалното им представяне ще бъде на кръгла маса в края на този месец.

Наред с тези промени, Националната здравноосигурителна каса готвела промяна в нормативната уредба, според която лекарствата за онкологични заболявания ще бъдат включени в цената на клиничната пътека. Така водещи за предписването на терапията ще станат финансовите, а не медицинските показания. Ако промяната стане факт, пациентите ще останат на най-евтината терапия, която обаче не винаги е ефективна.

Още новини четете в Dnes.bg
 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
Grigos
преди 5 години
Увеличаване на ЗО с 2%, и намаляване на ДДС с 2%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 5 години
Държавните и общинските болници нямало да се затварят, но щели да се преобразуват по модел на БДЖ. ---идеално сте го измислили, вашта кожа !!! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
khao
преди 5 години
допълнително задължитело здравно осигуряване---в тая държава сме царе на мало.умните термини .. след още 5 години кражби от тая система кво ще измислите, мега-допълнително-задължително осигуряване... закривай !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
крас
преди 5 години
КИРЧО, Не е ли време да си събираш багажа и да овакантиш министерството , не заради получените от теб под формата на бонуси 540 000 лв. , а просто защото си БЕЗДАРЕН и НЕГОДИН да заемаш този пост??ДОКОГА Кирчо, ще продължава безобразието БЮДЖЕТА НА ДЪРЖАВАТА /данъкоплатеца/ ДА ПЛАЩА ЗДРАВНОТО ОСИГУРЯВАНЕ НА АРИМЯТА ОТ СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ??Защо от заплатите на тези държавни хрантутници не се отчисляват вноски за ЗДРАВНО и ПЕНСИОННО ОСИГУРЯВАНЕ??Като искате да имаме ЗАПАДЕН МОДЕЛ на здравеопазване защо не го правите такъв какъвто е в тези държави в които парите от ЗДРАВНАТА КАСА ОТИВАТ САМО В ДЪРЖАВНИ ЗДРАВНИ ЗАВЕДЕНИЯ, а не в ЧАСТНИ както е при нас?!!!Докога Кирчо, ще има таван на горната граница на вноските и защо спестяваш плащанията на ОЛИГАРСИТЕ към здравеопазането ???ДОКОГА КИРЧО ЩЕ РАБОТИМ СЪС СОЛИДАРНАТА СИСТЕМА КОЯТО Е ТИПИЧНА ЗА РАЗВИТОТО СОЦИАЛИСТИЧЕСКО ОБЩЕСТВО когато всички бяхме равни, А НЕ С ИНДИВИДУАЛНИ ПАРТИДИ на всяко здравно осигурено лице ???ТОВА КОЕТО Е СЪТВОРЕНО ОТ ТАКИВА КАТО ТЕБ КАКТО ВЪВ ФИНАНСИТЕ , ТАКА И В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Е ПЛОД НА ЕДНО НЕДОМИСЛИЕ СТРУВАЩО ЖИВОТА НА СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ХОРА!!ХОДИ СИ , КИРЧО ДА СИ ДРАНДУКАШ ВНУЦИТЕ , А НЕ ДА ТВОРИШ НЯКАКВИ АНТИСИСТЕМИ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още