IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е една от малкото страни в ЕС със спад на заетостта за тримесечието

На годишна база страната бележи ръст, макар и по-бавен

14:24 | 11.09.18 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

България е една от малкото страни членки на Европейския съюз (ЕС), в които заетостта бележи спад през второто тримесечие на годината в сравнение с първите три месеца на 2018 г. Това показват сезонно коригираните данни на европейската статистическа служба Евростат, публикувани днес.

Понижението в заетостта в България все пак е по-слабо в сравнение с останалите страни, следващи подобна тенденция – от -0,2%. На годишна база страната бележи ръст на заетостта за периода април-юни от 0,2%, но и това е най-слабото увеличение сред страните от ЕС, с изключение на Румъния, която отчита спад от 1,5%.

Данните за България сочат рязко забавяне на ръста. През първото тримесечие на 2018 г. заетостта се запази без промяна, а през последните три месеца на миналата година увеличението бе от 0,4%.

Другите страни, които завършват второто тримесечие със спад на заетостта на тримесечна база, са Латвия, Португалия и Румъния – с -0,3%.

Що се отнася до ЕС като цяло, средното повишение на заетостта в региона на тримесечна база е от 0,4%, което сочи леко забавяне спрямо предишното тримесечие, когато увеличението бе от 0,5%. На годишна база растежът е от 1,4% спрямо 1,5% през първите три месеца на 2018 г.

Средният ръст на заетостта за тримесечието в еврозоната на тримесечна база се запазва на същото ниво като в ЕС – 0,4%, оставяйки без промяна спрямо периода януари-март. На годишна база обаче увеличението е малко по-бързо – 1,5%, което също не бележи изменение спрямо същия период на 2017 г.

Сред страните членки най-голям растеж на заетостта на тримесечна база постига Естония (1,3%), следвана от Полша (1,2%), Кипър (1,0%) и Люксембург (0,9%).

На годишна база най-голямо увеличение за тримесечието отбелязва Малта (5,5%), Кипър (4,3%) и Люксембург (3,8%).

Според оценките на Евростат през третото тримесечие общият брой на заетите в ЕС е достигнал 238,9 млн. души, от които 158 млн. души са граждани на страните от еврозоната. Броят на заетите е най-високият в историята и на двата региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 1
Sandy
преди 5 години
Правителството ни доведе до пълен срив на държавата във всяка сфера. Правителството събрано само от крадци - разбойници си отива, то умира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още