IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

17 години след 11 септември вече никой не се интересува от тероризма

Една от първите стъпки на Пентагона в преразпределението на ресурсите беше намаляването на операциите в Африка

18:30 | 11.09.18 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Струва си да се замислим за един знак на времето – в края на август американски представители изразиха увереност, че Ибрахим ал Асири, най-известният терорист от „Ал Кайда“ след 11 септември 2001 г., най-сетне е убит.

Смята се, че Асири е създал непроследими бомби и е експериментирал с поставянето им в тялото на членове на терористичната организация. Той е участвал в предотвратения опит на нигериеца Умар Фарук Абдулмуталлаб да взриви американски самолет от Амстердам за Детройт през 2009 г. и успя да убие бившия началник на саудитското контраразузнаване Мухамад бин Наиф. Години наред Асири тревожеше съня на много служители на контраразузнаването, пише бившият координатор на контратероризма в Държавния департамент Даниел Бенджамин в статия за онлайн изданието Politico.

Но явната смърт на Асири, която навремето щеше да е на първите страници на вестниците, получи слаб отзвук, а New York Times и Washington Post изобщо не я отразиха.

Една от най-неочакваните последици от президентството на Доналд Тръмп е бавното, но стабилно отклоняване на дълбокото и на моменти почти безгранично внимание на обществото от заплахата от тероризъм.

Развитието е неочаквано, защото в 17-те години след атентатите от 11 септември 2001 г. джихадитският екстремизъм доминираше заплахите за Америка по същия начин като Съветска Русия по време на Студената война. Освен това редица обществени допитвания показаха, че тероризмът е единственият външнополитически въпрос, който дълбоко вълнува американците, а през неговата призма се определя усещането им за национална сигурност.

Макар през всички тези години да нямаше събитие, наподобяващо 11 септември, не е учудващо, че усещането за опасност лесно можеше да се разпали по време на предизборната кампания на Тръмп през 2016 г. - година и половина, преминала под знака на насаждане на страх и ислямофобия. Кандидат-президентът Тръмп обеща да затвори вратите на страната за мюсюлманите и да създаде национален регистър с тези от тях, които се намират в страната, каза, че ислямът е сбъркан в основите си и обеща да заличи всички терористи и да убие семействата им.

Всичко показваше, че предизборната кампания е само началото и че предстои по-широк контратерористичен кръстоносен поход и разпалване на страховете, след като току-що встъпилият в длъжност Тръмп обеща да „обедини цивилизования свят срещу тероризма на радикалния ислям“ и се зарече, че той ще бъде „напълно заличен от лицето на земята“.

Новата администрация веднага подготви първия проект за изпълнителна заповед, която блокира достъпа до САЩ за граждани на седем мюсюлмански страни. Драмата, породена от мярката в следващите 18 месеца, се разигра в съдебни зали от Мериленд до Хаваи и завърши с решение с 5 на 4 гласа на Върховния съд, с което той потвърди забраната. Впоследствие тя беше подложена на множество козметични операции, за да се впише в правилата на съдилищата.

Но макар забраната да си проправи път в съда, стана ясно, че Тръмп няма да предприеме други мерки, за да задържи фокуса върху тероризма. По време на предизборната си кампания той твърдеше, че има таен план за унищожаването на ИДИЛ, но така и не го разкри. Борбата срещу „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия продължи до голяма степен в рамките, очертани от администрацията на Обама, въпреки че екипът на Тръмп отмени някои ограничения по отношение на мишените, като увеличи значително артилерийския обстрел с цивилни жертви.

Може би най-важното е, че скандалите на Тръмп изместиха вниманието на обществото към въпроса за намесата на Русия в предизборната кампания, търговските войни, хаоса в Белия дом, атаките срещу медиите и лишаването на бившия директор на ЦРУ Джон Бренън от правото му на достъп до информация, свързана с националната сигурност. Медиите, които са централен играч в механизма на обратната връзка от обществото, пренасочиха енергията си и днес съвсем малко материали, свързани с тероризма, се появяват на първите страници на ежедневниците в САЩ в сравнение с предишните години.

Някои може да кажат, че по-слабото отразяване е продиктувано от намаляването на терористичната дейност, но този аргумент е слаб. Атентатът с взет под наем камион в Ню Йорк на 31 октомври 2017 г., при който загинаха осем души, беше четвъртият най-смъртоносен инцидент в САЩ след 11 септември. Атаката получи значително по-малко внимание в сравнение с предишни терористични актове.

Обществените допитвания не помагат много да разберем притесненията от тероризма на днешното общество, тъй като повечето от тях се осъществяват веднага след атентатите. Интересното е, че след атаката в Ню Йорк не беше осъществено допитване, а в последно време няма много изследвания по темата. Gallup установи през март, че 40% от анкетираните са много притеснени от бъдещи терористични атаки в САЩ, което е спад спрямо 48% през 2016 г. За сравнение, през 2002 г., само няколко месеца след 11 септември, подобни притеснения са имали 49% от анкетираните.

Последна актуализация: 09:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

8
rate up comment 14 rate down comment 1
ABBA
преди 5 години
Ъмдам! Лижемерие и половина!Налле Алккайдата им била капичнала кулите близньета?И с'я ко? Дедо Дони вика - не мой да ги биете наш'те дори и ние да ги бихме у Афганистан и тъдява!Може да са *** синове, ама наши *** синове!Не е демократично ръйш ли у Идлиб, тоя змиярник с кобри от Аллкаида и паче да се бара!Велиииикия дедо Дони. Както е казал бая ви ***: Всички са маскари!И ангелче да сложиш у Фашингтон, ако не избега ше стане църен гявол!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 2
Ivel
преди 5 години
Много лоши актери и наивни сценарии, това си е характерно за амепиканския шоу бизнес. Жалко за бастисаните човешки животи, много лицемерно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 2
ABBA
преди 5 години
И за разнообразие, злите езици казаха, че брадати (ама с бели каски) вече са предали на западните медии инсценираните газови атаки с хлор."И така вече 10 години за спорта..."За да е спорта олимпийски....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 3
KMETA
преди 5 години
Едни такива брадати с картечници и автомати, карат тойоти.Бият се с американците с руснаците с асад и за разнообразие се бият помежду си. В свободното време копаят тунели по големи от софийското метро за да ги показват след време на туристите....И така вече 10 години за спорта... А бе я си ..... баш на мене ли ще ми ги разправяте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 2
mrynmryn
преди 5 години
Тия жаби ги ловеше Буш, след него на никой не му се занимава с глупости, че да не го гледат колко е зле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 7
majnata
преди 5 години
И туй театро се изтърка ... требе да се търси нов враг .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 8
ABBA
преди 5 години
Керосина - офиспожарче на 800 по целзий!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 11
ABBA
преди 5 години
17 години след 11 септември вече никой не се интересува от тероризма Ъ'чи да, то неа сми. Само кириз на техните господари, кои сами си гръмнаа Пентаграма со ракетка, шо у Боингот няма как поне амнайсетонните двигателчета да се изпарят! Ъ? А на к'ва температурка се топи рения? А поне титана? Колко илядарки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още