IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ускорява потъването на индийската рупия?

От началото на годината индийската валута се е обезценила с 12% спрямо щатския долар, което я прави една от най-зле представящите се валути в Азия

23:26 | 12.09.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Трудните времена за индийската рупия не свършват. През последните няколко месеца обезценяващата се индийска валута спрямо щатския долар е във фокуса на икономическите сътресения в азиатската страна, пише в свой анализ икономическия портал qz.com.

В началото на седмицата рупията достигна ново историческо дъно от 72,45 рупии за един долар. От началото на годината индийската валута се е обезценила с 12% спрямо щатския долар, което я прави една от най-зле представящите се валути в Азия. В голяма степен тази ситуация се дължи на покачващите се цени на петрола, тъй като Индия внася близо 80% от горовата, от които има нужда за вътрешното си потребление. 

По-големият внос разширява и дефицита по текущата сметка на Индия, като вносът в момента е много по-голям от износа. Дефицитът по текущата сметка се очаква да се повиши до 2,8% от БВП през финансовата 2018 г. в сравнение с 1,9% през миналата година, според доклад на Nomura Research.  

„Тези данни не вещаят нищо добро за рупията“, пише в анализа на qz.com.

През изминалия месец потъването на рупията се ускори поради много глобални фактори.

От една страна, това е търговската война между САЩ и Китай, които си налагат взаимни мита. Появяват се и спекулации, че Китай може да девалвира юана, за да може да бъде в по-добра позиция спрямо САЩ. А ако това се случи, то ще има ефект и върху други валути, включително рупията.

На хоризонта се появи и търговска война от страна на САЩ към Турция. Администрацията на Тръмп наложи по-високи мита върху турската стомана, алуминий и други стоки, което нанесе огромен удар върху лирата, която се срина спрямо долара с над 40% от началото на тази година. Сътресенията в Турция повлякоха валутите и на други развиващи се икономики, включително тази на Индия.

Междувременно щатският долар непрекъснато се засилва през тази година поради подобряването на икономическия растеж в САЩ. БВП на страната е нараснал с 4,2% през второто тримесечие, като това е най-бързият темп на растеж от края на 2014 г.

Индийската централна банка вече два пъти вдигна лихвите от юни насам и продаде милиарди долари от резервите си, за да подкрепи местната валута, но с малък успех. По данни на Bloomberg валутните резерви на Индия в долари са намалели от 426 млрд. долара в средата на април до 400 млрд. долара в средата на август.

Според анализатори за да се намали търговският дефицит на Индия могат да се повишат таксите върху вноса, както наскоро направи Индонезия.

Пазарите очакват и какво ще реши Комитетът по паричната политика към централната банка, който ще проведе следващото си заседание на 5 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
Иван Митев
преди 5 години
Индийската рупия е с пазарно обезценяване поради същата съществена причина както при пазарното обезценяване на турската лира, а именно съответната Централна банка работи без защита срещу щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още