IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ню Йорк отново изпревари Лондон като световен финансов център

София за първи път влезе в класацията на компанията Z/Yen Group за финансови центрове

18:30 | 12.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският град Ню Йорк бе обявен за водещ световен финансов център, изпреварвайки Лондон в индекса на компанията за финансови консултации Z/Yen Group.

Лондон, който през март тази година бе начело на рейтинга, е отстъпил до второто място със само две точки разлика, става ясно от актуалната класация.

Третата позиция заема Хонконг, който пък е на три точки от второто място. Челната петица се допълва от Сингапур и Шанхай.

Въпреки изоставането си британската столица остава далеч по-напред в класирането от други европейски столици само месеци преди Brexit.

В челната десетка се наблюдава изместване на северноамериканските центрове за сметка на европейски и азиатски. В последния индекс от първите десет места отпадат Торонто, Бостън и Сан Франциско за сметка на Пекин, Цюрих и Франкфурт.

При Северна Америка се наблюдава цялостно понижение в рейтинга, въпреки че Лос Анджелис и Вашингтон се изкачват до по-високи позиции.

Индексът на световните финансови центрове се отчита от 2007 година и се обновява на шест месеца. В актуалния рейтинг за първи път място намира София. Нашата столица заема 97-о място от общо 100. Нейният рейтинг е от 544 точки при 788 за първенеца Ню Йорк.

Оценката на центровете става на базата на 137 измерителя, както и на общо над 31 000 оценки за финансови центрове от респонденти на индекса.

Що се отнася до Западна Европа, освен придвижването напред на Цюрих и Франкфурт, значително по-добро представяне отчитат още Амстердам, Виена и Милано. Според индекса това се дължи на факта, че те изглежда са основните печеливши от несигурността около Brexit и бъдещето на лондонския финансов център.

В доклада се отбелязва и особено положителното представяне на азиатско-тихоокеанския регион като цяло, продължавайки тенденцията си от последните няколко години.

„Ню Йорк и Лондон не изглежда да взимат мерки, за да отговорят на азиатското предизвикателство“, посочва цитиран от авторите на доклада банкер от Париж.

За първи път през тази година място в индекса намират GIFT City – финансовият център на индийския град Гуджарат, и Ханджоу в Китай.

Същото се отнася и за Източна Европа и Централна Азия, където изпъкват имената на Астана, Будапеща, Санкт Петербург и Талин.

Столицата на Казахстан официално даде старт на своя финансов център през юли и е необичайно толкова нов играч да се представя така силно, посочват още авторите на доклада.

По отношение на центровете с най-голяма перспектива респондентите се фокусират отново върху Азия. Тук центровете с най-голям шанс да увеличат значението си в идните месеци са Шанхай и Циндао в Китай, както и GIFT City в Гуджарат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:24 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още