IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП направи първа стъпка към лишаване от глас на Унгария

Малко вероятно е обаче да се стигне до крайната мярка, защото е нужно пълно единодушие от всички членове на ЕС

15:59 | 12.09.18 г. 23
Автор - снимка
Създател
<p>
	Дебатът в ЕП. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Дебатът в ЕП. Снимка: Ройтерс

Европейският парламент (ЕП) одобри задействането на наказателна процедура срещу Унгария, която може да лиши страната от правото ѝ на глас в ЕС, предаде Ройтерс.

В подкрепа на доклада гласуваха 448 евродепутати, 197 бяха против, а 48 се въздържаха. Евродепутатите трябваше да се произнесат по резолюция, изискваща от Европейския съвет на лидерите на страните членки да „констатира съществуването на ясен риск Унгария да извърши тежко нарушение на ценностите, на които се основава ЕС" в рамките на чл. 7 от Договора за ЕС.

Подобен доклад ЕП изготвя за първи път, а той представлява стъпка към задействането на чл. 7 от договора за ЕС срещу Будапеща. Процедурата по този член се използва изключително рядко и беше задействана за пръв път в края на декември 2017 г. срещу Полша по инициатива на Европейската комисия.

Най-строгото наказание би могло да бъде лишаване на Унгария от правото ѝ на глас в ЕС. Това е обаче е малко вероятно да се случи, защото е необходимо единство на държавите членки, а най-малкото Полша вероятно ще блокира наказателни мерки.

„Унгария създава опасност за нарушаване на европейските ценности и това оказва въздействие върху другите страни в ЕС и върху доверието помежду им“, пише в доклада от днес.

Според депутатите има 12 области, с които страната предизвиква тревога - конституционната и избирателната система, независимостта на институциите и правата на съдиите, корупцията и конфликтите на интереси, правото на неприкосновеност на личния живот и защитата на данни, свободата на изразяване, академичната свобода, свободата на вероизповедание, свободата на сдружаване, правото на еднакво отношение, правата на хората от малцинства, основните права на мигрантите, икономическите и социалните права.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още