IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мей: Ако няма сделка за Brexit, се променя и сумата, която сме готови да платим

Според британския премиер нищо не е договорено, ако не е договорено окончателно

19:16 | 12.09.18 г. 3
<p>
	Британският премиер Тереза Мей. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Британският премиер Тереза Мей. Снимка: Ройтерс

 

Ако Великобритания не постигне с Европейския съюз споразумение за напускането на общността, ще се промени и изразеното от нея съгласие да плати за напускането на съюза, каза министър-председателката Тереза Мей, съобщи Ройтерс, цитиран от БТА.

Като част от сделката за Brexit Великобритания се съгласи да плати на ЕС между 35 и 39 милиарда евро през следващите десетилетия.

"Ние сме държава, която зачита задълженията си, вярваме във върховенството на закона и затова вярваме в спазването на правните си задължения", каза Мей пред парламента. 

"Но . . . конкретното предложение беше направено в духа на желанието ни да постигнем споразумение с Европейския съюз и въз основа на принципа, както и самият ЕС каза, че нищо не е договорено, докато не е договорено окончателно, без сделка становището ни се променя".

Междувременно около 50 законодатели тори, привърженици на Brexit и опоненти на Мей, се събраха, за да обсъдят как и кога могат да я принудят да подаде оставка, съобщи днес Би Би Си. Бунтарите се противопоставят на предложението й да запази връзката на Обединеното кралство с правилата на ЕС след Brexit, което, според тях, ще обвърже Великобритания с блока и страната няма да е в състояние да сключва нови търговски договори с други държави, предаде Асошиейтед прес.

Откакто предизвика предсрочни избори през юни 2017 г., на които обаче партията й загуби парламентарното си мнозинство, Мей е изправена пред настойчиви опити за смяна на партийния лидер, които отслабиха позициите й, докато се опитва да уреди окончателно сделка за Brexit с ЕС.

Депутатите от Eропейската изследователска група (ЕRG) - група в Консервативната партия на Мей, която се обявява за по-рязко скъсване с ЕС, се срещнаха снощи и открито обсъждаха бъдещето на министър-председателката. Коментарите на присъстващите са били от рода на: "Всеки, когото познавам, казва, че тя трябва да се махне", "Тя е пълен провал" и "Така не може да продължава".

Източник, цитиран от Би Би Си, каза, че някои смятат, че Мей се е самоизолирала и е изгубила връзка с действителността. Според други обаче е глупаво точно сега консерваторите да сменят лидера си.
Опонентите на Мей казват, че тя е готова да направи прекалено много отстъпки на Брюксел, като по този начин фактически обезценява идеята за Brexit. Членовете на ЕRG нарекли предприетите от нея стъпки "катастрофални". Те обмисляли да я сменят с привърженик на твърдия Brexit като бившия външен министър Борис Джонсън. Но твърдия застъпник за Brexit и министър на околната среда Майкъл Гоув каза днес, че спекулациите за смяна на на партийния ръководител са просто "празни приказки" и че в момента Мей върши "страхотна работа".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
paco112
преди 5 години
Свиват бюджета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 6
lyusien
преди 5 години
Тереза Мей трябва да знае че изнудването не е най добрия начин за преговори със Е С Първо не е в позиция да изнудва Второ по важно -конструктивните преговори са по добри от изнудване И двете страни знаят че има червени линии които не могат да се прекрачват и преговорите са това което може да реши всички проблеми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още