IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Трейс" отново може да изкупува собствени акции

В последните седмици това беше невъзможно, защото пазарните цени на акциите паднаха под разрешените за покупка минимум 4 лв. на акция

11:19 | 13.09.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Управителният съвет на "Трейс груп холд" АД понижи цената в новата процедура по обратно изкупуване на собствени акции до 3 лв. за ценна книга спрямо 4 лв. в досегашната процедура, става ясно от съобщение до БФБ АД.

Максималната цена остава 6 лв. Дружеството не можеше да купува акции през последните седмици, защото пазарната цена беше под 4 лв., а то имаше право да изкупува на цени между 4 и 6 лв. за ценна книга.

Новата процедура включва купуването на до 100 000 акции, или до 0,41% от капитала на дружеството, в срок от 13 септември 2018 г. (днес) до 31 януари 2019 г. Посредник по обратното изкупуване е ИП "Капман" АД.

Съобщението беше обявено в 17:16 ч. вчера, тоест след края на търговската сесия. И без това съобщение обаче акциите на "Трейс груп холд" АД поскъпнаха с 3,23% вчера до 3,2 лв. за ценна книга (като сделки имаше на нива между 3,1 лв. и 3,4 лв.). Така книжата на компанията вече са с почти 7% над дъното от 3 лв. за ценна книга, достигнато на 10 септември 2018 г.

Акциите на пътностроителната компания поевтиняват с 19,6% в последния месец до 3,2 лв. за акция след разпродажби, породени от трагедията при Своге, при която загинаха 17 души. "Трейс" е била сред рехабилитаторите на пътя.

Скандалът в Своге не е първият за тази година, довел до срив в цената на акциите на компанията. През май стана ясно, че в Чехия има съдебен иск срещу компанията за близо 10 млн. лв. по повод строежа на летището „Рузине“. Тогава цената на акциите падна от 4,2 лв. до 3,9 лв. за акция в рамките на няколко дни.

Трейс успя да хване последния влак, за да остане в SOFIX, заемайки последното 15-о място сред влизащите в индекса за шестте месеца до следващото ребалансиране през март 2019 г.

Последното развитие вероятно е принудило ръководството на Трейс да подкрепи акциите по някакъв начин. Именно сделките в периода до 1 март 2019 г. ще се броят в класациите за брой сделки и оборот, които са част от критериите за влизане (оставане) в SOFIX. Обратното изкупуване би подкрепило и "Трейс" в критерия по спред (разлика между цените купува и продава), като именно тук процедурата по обратното изкупуване може да е полезна.

Интересно ще бъде как пазарните участници ще изтълкуват новината и дали самото Трейс ще започне да купува от своите акции още днес.

"Трейс груп холд" АД отчете консолидирана печалба от 1,6 млн. лв. за шестмесечието на 2018 г.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава една акция в капитала на дружеството.

Свързани компании:

Трейс Груп Холд АД(T57)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Бойка
преди 5 години
Дам, борсата си е борса и няма 6-5. За едни може да е трагедия, но за други си е било оферта да купят акции на добра цена и после само да чакат кога ще се вдигнат отново достатъчно за да носят добра печалба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още