IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Porsche се изправя пред съдебен процес на инвеститорите в рамките на дизелгейт

Съдът в Щутгарт ще реши на 24 октомври дали да изчака изхода от процеса срещу Volkswagen

22:29 | 12.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Основният акционер на Volkswagen - Porsche - на свой ред се изправя пред съдебен процес на инвеститори в рамките на дизелгейт, предаде Франс прес, цитиран от БТА. Делото е "миниатюрно копие" на процеса срещу Volkswagen в Брауншвайг, според представители на съда в Щутгарт.

Двете дела повдигат множество сходни въпроси. Съдът в Щутгарт ще реши на 24 октомври дали да продължи заседанията или да изчака изхода от процеса срещу Volkswagen, започнал в понеделник в Брауншвайг.

И в този случай акционерите обвиняват Porsche, който държи мажоритарен дял от капитала на автомобилостроителя, че е информирал прекалено късно пазарите за манипулираните дизелови двигатели. Те настояват да бъдат обезщетени за загубите от срива цените на акциите им с близо 30 процента след избухването на скандала през септември 2015 година. 

По отношение на делото срещу Volkswagen съдът в Брауншвайг ще се съсредоточи върху спада на цените на акциите на компанията през дните, последвали разкритието на американските власти през септември 2015 година за наличие на манипулиращ софтуер в 11 милиона дизелови двигатели на автомобилната група, инсталиран, за да фалшифицира резултатите от тестовете за замърсяващите емисии.

Акциите на една от най-големите компании на Франкфуртската фондова борса, гордост за германския износ, изгубиха около 40 процента от стойността си за два дни и инвеститорите искат компенсации за понесените загуби с аргумента, че по закон Volkswagen е трябвало да ги информира по-рано.

Това е първият голям съдебен процес срещу Volkswagen в Германия, където бяха внесени само няколко индивидуални жалби от клиенти на автомобилостроителя, но изходът от тези дела не беше оповестен. В САЩ групата уреди спорове с клиентите си, като плати 14,7 милиарда долара, а двама от бившите му висши ръководители бяха осъдени на лишаване от свобода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още