IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ запази лихвите без промяна и потвърди намаляването на покупките на облигации

Прекратяването на нетните покупки обаче ще зависи от входящите данни

15:04 | 13.09.18 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) очаквано запази лихвите без промяна, но даде сигнал, че нетните покупки на активи ще приключат през декември само ако макро данните потвърдят средносрочните предвиждания за инфлацията. Това става ясно от днешното решение на ЕЦБ, публикувано на сайта на институцията. 

На днешното си заседание ЕЦБ реши лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение да останат непроменени – съответно 0,00%, 0,25% и -0,40%. Управителният съвет очаква основните лихвени проценти на ЕЦБ да се задържат на сегашното си равнище най-малко за период, който включва и лятото на 2019 г., и във всеки случай толкова дълго, колкото е необходимо, за да се осигури по-нататъшно устойчиво доближаване на инфлацията до равнища под, но близо до 2% в средносрочен план.

Що се отнася до нестандартните мерки по паричната политика, Управителният съвет ще продължава да извършва нетни покупки по програмата за закупуване на активи със сегашния месечен темп от 30 млрд. евро до края на този месец. След септември 2018 г. Управителният съвет ще намали месечния темп на нетните покупки на активи до 15 млрд. евро до края на декември 2018 г. и очаква тогава нетните покупки да приключат, при условие че постъпващите данни потвърдят средносрочните предвиждания за инфлацията.

Управителният съвет възнамерява да реинвестира погашенията по главници на ценни книжа с настъпващ падеж, придобити по програмата за закупуване на активи, в продължителен период от време след края на нетните покупки на активи, и във всеки случай толкова дълго, колкото е необходимо, за да се поддържат благоприятни условия на ликвидност и значителна степен на нерестриктивност на паричната политика.

Още през юни централната банка очерта плановете си да прекрати мащабната си програма за изкупуване на облигации през декември и намекна, че лихвените проценти вероятно ще останат на настоящите ултра ниски нива поне до лятото на 2019 г. 

Пазарите са в очакване на посланията от управителя на ЕЦБ Марио Драги. Сред най-интересните теми, по които се очакват новини, са реинвестирането на паричните средства от настоящата програма за изкупуване на облигации и актуалните очаквания за инфлацията.

Малко след обявяване на решението еврото поскъпна с 0,02% спрямо долара до 1,1628 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 5 години
Необходимо е време обществеността да разбере истината, че неправилността Европейската централна банка да работи без защита срещу щети е съществената причина за актуалните щети в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още