IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поредно спорно решение на Ердоган: продажби на имоти - само в лири

Решението засяга и плащането на наеми и ще важи и за вече съществуващи договори в чуждестранна валута

13:59 | 13.09.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турският президент Редежп Ердоган разпореди продажбата на имоти и договорите за отдаване под наем да бъдат извършвани единствено в турски лири. Това е пореден опит на властите в Анкара да подкрепят местната валута, която от началото на годината загуби близо 40% от цената си спрямо долара.

Решението, публикувано в турския Държавен вестник в четвъртък, посочва, че вече съществуващите договори за продажба и наем в чуждестранна валута също трябва да бъдат обърнати в лири в рамките на 30 дни, съобщава Ройтерс.

Продажбите и наемите на недвижимо имущество в чуждестранна валута са често срещани в Турция, особено в сектора на търговията на дребно.

Турската лира се обезцени значително заради притесненията за влиянието на президента Ердоган върху паричните политики на страната, както и на фона на поредния дипломатически конфликт между Турция и САЩ, този път във връзка със съдбата на американския пастор Андрю Брънсън, който бе арестуван в Турция по обвинения в тероризъм.

Обявяването на решението, поредното от няколко спорни такива, идва часове преди среща на Турската централна банка, на която се очаква да бъде взето решение за увеличаване на лихвените проценти. Според проучване на Ройтерс те ще бъдат увеличени с между 225 и 725 базисни пункта. Официалното решение се очаква да бъде обявено около 14 ч. българско време.

Малко по-рано през деня самият държавен глава разкритикува за пореден път централната банка. z z

"Централната банка е независима и сама взима решенията си", заяви по-рано днес Реджеп Тайип Ердоган, като същевременно критикува банката, че "никога не успява да изпълни целите си за инфлацията", съобщават "Хюриет дейли нюз" и Ройтерс, цитирани от БТА. Той критикува частните банки, заявявайки, че някои от тях са увеличили лихвите до 50 процента. Вследствие на коментара лирата се обезцени с до 5% спрямо долара.

В същото време по-рано вчера стана ясно, че Реджеп Ердоган се е назначил за председател на турския суверенен инвестиционен фонд, продължавайки консолидацията на финансовата власт в страната в свои ръце.

Реформата в ръководството се случва две години след създаването на фонда, чиято цел бе да успокои пазарните сътресения след неуспешния опит за преврат в Турция от лятото на 2016 г. В момента той разполага с активи за 200 млрд. долара.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 7
Иван Митев
преди 5 години
Република Турция страда от неправилността Турската централна банка да работи без защита срещу щети.При условия на допусканата държавна грешка президентът Ердоган е със съдба на жертва.До 2 часа време след като Турската централна банка работи със защита срещу щети, кризата с турската лира ще е прекратена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още