IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ запази лихвите без промяна в условията на повишена несигурност преди Brexit

От банката обаче повишиха прогнозата си за икономически растеж в Обединеното кралство през третото тримесечие от 0,4% на 0,5% благодарение на топлото лято

14:40 | 13.09.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Английската централна банка гласува единодушно за запазване без промяна на основния лихвен процент в страната на ниво от 0,75% в съответствие с пазарните очаквания, съобщава tradingeconomics.com.

Повечето анализатори не предвиждат по-нататъшно повишаване на лихвите във Великобритания, докато страната не напусне Европейския съюз през март 2019 г., отбелязва BBC.

Увеличаването на лихвите през август с една четвърт от 0,5% до 0,75% е най-високото ниво в Обединеното кралство от март 2009 г. насам.

От макро данните, които излязоха по-рано през седмицата стана ясно, че икономиката на Великобритания се е повишила с 0,3% през юли и 0,6% през второто тримесечие на годината. Една от основните причини за раздвижването в икономиката беше горещото време и Световното първенство по футбол.

От централната банка посочиха, че има признаци за "по-голяма несигурност" в процеса на оттегляне от ЕС в сравнение с предишно заседание. 

Сред притеснителните ефекти от предстоящия Brexit, според АЦБ е, че бизнесът е понижил разходите си и ограничава инвестициите си.

От банката обаче повишиха прогнозата си за икономически растеж в Обединеното кралство през третото тримесечие от 0,4% на 0,5%, отчасти поради по-силните потребителски разходи през необичайно топлото лято.

Управителят на АЦБ Марк Карни заяви през миналия месец, че увеличаването на лихвите ще бъде ограничено и постепенно и инфлацията трябва да се върне обратно към целта си от 2%.

Междувременно по-рано през седмицата стана ясно, че управителят на АЦБ Марк Карни се е съгласил мандатът му да бъде удължен за втори път заради Brexit. Говерньорът е смятан за ключов източник на финансова стабилност в политическия вакуум, който последва след гласуването за Brexit. Той обаче е бил и обвиняван за паричната политика, която провежда.

Бившият управител на Канадската централна банка беше назначен на сегашния си пост в края на 2012 г., след като преди това заяви, че не проявява интерес към позицията. Първоначно той се съгласи да остане пет години от общо осемгодишния мандат. След референдума за Brexit обаче той се съгласи да остане за още една година – до края на юни 2019 г. 

След обявяването на решението на АЦБ лирата поевтиня леко спрямо долара с 0,03% до 1,3041 долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още