IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийният министър на САЩ заплаши със санкции заради "Северен поток" 2

На срещата с руския си колега Рик Пери заяви, че Русия трябва да „спре да използва ресурсите си за влияние"

21:04 | 13.09.18 г. 29
<p>
	Рик Пери (ляво) и Александър Новак. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Рик Пери (ляво) и Александър Новак. Снимка: Ройтерс

САЩ може да наложат санкции върху новия газов проект „Северен поток“ 2, заяви енергийният министър на САЩ Рик Пери в четвъртък по време на визитата си в Москва.

На въпрос дали са възможни санкции срещу проекта и дали са планирани допълнителни свързани с енергетиката санкции Пери отговори: „Да на първия ви въпрос и да на втория ви въпрос“.

Няколко страни от Източна Европа и САЩ се противопоставят на газопровода от Русия към Европа ,твърдейки, че той ще засили енергийната зависимост на континента от Русия. САЩ освен това имат интерес да продават повече втечнен природен газ на Европа, припомня Washington Post.

На срещата с руския си колега Александър Новак Пери заяви, че САЩ не искат да налагат санкциите и подсказа, че не са неизбежни.

„С министър Новак сме съгласни, че достигането на точката, в която ще се наложат санкции, не е нещо, което искаме“, каза Пери.

Той отказа да уточни какво ниво на напредък по проекта може да доведе до санкции или под каква форма може да са те.

„Изпълнението на този проект ще продължи“, каза Новак, добавяйки, че Русия изпитва тревога заради коментарите на Пери.

„Разтревожени сме от отправените изявления и с позицията като цяло от гледна точка на бъдещи санкции срещу всеки конкурентен проект, който е в интерес на европейските потребители“, каза той.

Пери заяви, че „Северен поток“ 2, заедно с вече съществуващия такъв, ще „създаде нова слабост“ и призова Русия да „спре да използва ресурсите си за влияние и причиняване на сътресения“.

Пери добави, че САЩ подкрепя „желанието на европейците да сведат до минимум зависимостта си от един енергиен доставчик“ и подкрепя засилената конкуренция в областта, включително от производители като Азербайджан.

Новак отговори, казвайки, че Русия споделя позицията, че „енергията не може да бъде инструмент за упражняване на влияние и че потребителите трябва да могат да избират доставчиците“.

Дългият 1230 км газопровод се води от руската държавна компания Газпром и е с участието на редица европейски инвеститори. В момента се работи по подготовка на морското дъно, макар че маршрутът на тръбопровода през или около водите на Дания е несигурно, тъй като проектът все още не е получил разрешение от нейна страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 7
khao
преди 5 години
човека каза любимец, ти си мислиш за любовник ... после кой бил латентен ***, а ? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 6
Императорът
преди 5 години
Поправка - говорих преди по спомен, подвел съм се - Газпром няма бизнес в САЩ. Интересно - палячото - американски министър как точно ще им наложи санкции тогава? Не усещате ли цялата им жалкост? Мъчиха се да заплашват партньорите на Газпром, после меркел и Германия, сега в отчаянието си заплашват самата Газпром - а не могат да и направят абсолютно НИЩО !!!Хвърлете очо на тази презентация на - ще ви е полезно.http://***.gazprom.ru/f/posts/57/287721/gazprom-in-figures-2013-2017-ru.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 18 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
Всички либерали по света + украинците признават щатското право да е задължително за цял свят, защото САЩ са...... богати!Т.е. врменно богати, но това е друга тема.Дори бях потресен, че и Инвестора вече признава за огромните тълпи бедняци в САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 17 rate down comment 6
Императорът
преди 5 години
Дата - ти явно е осъзнаваш, че това е абсурдно от правна гледна точка. НЕ МОЖЕШ да налагаш санкции на една частна световна компания, която упражнява законна дейност в твоята страна, спазвайки всички регулации - за това, че прави бизнес в някаква друга точка на света !!! На какво основание? Нали тия компании ще си търсят правата по съдебен ред?Другият вариянт е Shell да се оттегли от Северен поток и да купи бизнеса на Газпром в САЩ - това ще е изгодно и за двете компании, особено за Мидичката, която вече ще стнае незаобиколим играч в Щатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 6
Императорът
преди 5 години
Сакаманов - защо проектираш своето джендърство върху мене - аз нямам възлюбени от мъжки пол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 8
Sakamano
преди 5 години
Рик Пери беше назначен от твоя любимец No.2 и сега действа строго според инструкциите му... срещу интересите на твоя възлюбен No.1. Хапе ръката която го качи на власт. В такъв момент сигурно не е лесно да си император...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 11
georgi_shum
преди 5 години
:) що се хабиш да обясняваш на *** :) При това нагло лъжещ такъв :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 6
ABBA
преди 5 години
"Струва си човек да прочете статията за Газпром в Уикипедия - поне предупреждението отгоре, в което пише, че статита съдържала "излишни суперлативи". "Импе, ВСИЧКИ енциклопедии са масонски проекти. От време оно до сега....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 18
data
преди 5 години
Ae , американосите налагат санкции на забележи СОБСТВЕНИЯТ си пазар - който му изнася да напуска американоския пазар и да работи само с Русия , Иран , Китай и т.н. . Проблемът е , че няма такива сериозни компании който за разлика от русофилските индивиди са доказали че могат много добре да смятат . Справка - френската Тотал и напускането на Иран :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 14
ivan4o555
преди 5 години
Импе,По-спокойно приятелю!Не се вживявай толкова да не получиш някой инсулт или инфаркт!Ще ми бъде мъчно да изгубим най-колоритната личност във форума!Импе, това е една голяма игра, която ти и много хора във форума не разбирате!Истината е че САЩ, командват на планетата Земя.Стиснали са руснаците за топките и чакат, виж само руснака как жално гледа, всеки момент ще заплаче!Нали знаеш кой стои зад САЩ или искаш лично да ти го кажат?!Който не слуша е пътник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още