IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

О. Златев: Свидетели сме на сблъсък между Европа на ценностите и Европа на страховете

Според ръководителя на Представителството на ЕК в България новия алианс ЕС-Африка ще помогне за преодоляването на мигрантската криза

08:40 | 14.09.18 г. 11
О. Златев: Свидетели сме на сблъсък между Европа на ценностите и Европа на страховете

Има сблъсък между Европа на ценностите и Европа на страховете. Това коментира Огнян Златев, ръководител на Представителството на ЕК в България, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Много е лесно да играеш със страховете на хората. Пример за това е мигрантската криза“, заяви той.

Според него именно тя е катализирала възхода на евроскептичните и антиевропейските партии.

„В същото време видяхме резултати от изборите в държави членки, които показаха, че действително тези партии имат база, гласоподаватели, които ги подкрепят, но така или иначе те са малцинство“.

Златев добави, че мигрантската криза е една от поредните кризи и едно от безпрецедентните предизвикателства пред ЕС на фона на период от глобалното развитие, в който излизаме от една криза и влизаме в друга.

По повод речта за "Състоянието на съюза" на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер Златев коментира, че с нея за пореден път е станало ясно, че ЕК гледа стратегически и визионерски и има ясна програма за целите, върху които работи.

Един от важните елементи в речта е бил създаването на новия алианс Европейски съюз-Африка, чиято цел е да помогне за преодоляването именно на мигрантската криза. Със специален инвестиционен план, насочен към Африка, ще се цели откриването на нови работни места - по изчисления цифрата може да стигне 10 млн. места - помощ за млади хора, които да се обучават по различни програми, както и инвестиции в различни проекти.

"Т.е. това да бъде едно реално партньорство, а не помощ за развитие или благотворителност, реакции при кризи и т.н., защото това не са устойчиви решения", поясни Златев.

Целия разговор вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още