IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще успее ли най-сетне Apple в Китай?

Устройствата с по две сим карти, предназначени за Китай, Макао и Хонконг са добра предпоставка за това

10:24 | 14.09.18 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Преди 5 години американската технологична компания Apple пусна на пазара iPhone 5c, като очакванията към него бяха да привлече интереса на потребителите в един от ключовите разрастващи се пазари за компанията. Моделът определено не оправда очакванията. В Китай версията 5c беше предпочитана единствено заради ниската си цена, пише Bloomberg.

Две години по-късно базираната в Купертино компания представи iPhone SE. Най-отличителните подобрения на модела бяха в камерата и процесора.

Apple си взе поука от неуспеха от 5c и предприе добре обмислени действия в разрастващите се пазари, предлагайки „последен модел“ и спестявайки разходи от компоненти. Въпреки това моделът не донесе успехи за компанията на китайския пазар. Приходите на Apple в азиатската страна бележат спад през последните 2 години, тъй като потребителският интерес в региона е насочен към Android версиите.

Реално погледнато трудно може някой от последните iPhone модели да се нарече евтин. Най-евтиният от тях е с пазарна цена от 749 долара, докато при дебюта си iPhone SE струваше почти два пъти по-малко – 399 долара. Изглежда, че Apple си е взела поука от досегашния си опит и вече осъзнава, че потребителите не търсят непременно евтина алтернатива.

След дебюта на iPhone X американската компания установи, че има силен пазар за скъпи устройства, ако цената отговаря на качеството. През последното тримесечие на 2017 г. (след дебюта на iPhone X) технологичният производител отчете повишение на приходите от 11%, като през първото и второ тримесечие ръстът е със съответно – 21,4% и 19,3%.

Последният модел iPhone XR, който излезе на пазара в началото на тази седмица, има същия процесор и еднаква резолюция на камерата в сравнение с предходните по-скъпи версии на iPhone, като това е показателно за стратегията на Apple. Основната разлика е в дисплея и качеството. 

Експертите смятат, че най-силно търсени на разрастващите се пазари ще са устройства с две сим карти. Това предоставя възможността на потребителя да разполага с два телефонни номера – за работа и развлечения, местни и международни. Всеки от най-новите iPhone модели е с един слот за сим карта и електронна сим карта. Двете позволяват управлението на един профил и един номер.

В Китай, Макао и Хонконг Apple ще предлага модели с два слота за нано сим карти. По-този начин ще бъдат заобиколени местните забрани за употребата на електронни сим карти.

Обобщената картина показва, че преди 5 години Apple се разширяваше на пазара в Китай, предлагайки евтини устройства с широка гама от характеристики. Днес най-евтиното устройство на американския производител на техника е с почти еднакви характеристики в сравнение с топ предложенията му. Също така Apple вероятно ще разтърси пазара на мобилни устройства в Китай, предлагайки модели с два слота за нано сим карти, които ще се наредят сред най-скъпите смартфони в страната.

Безспорно, основаната от Стив Джобс компания измина дълъг път, докато разбере напълно предпочитанията на потребителите в Китай.  

Още подобни анализи четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 3
mrynmryn
преди 5 години
Айде бе, майка ми ползва БЕКО, до тук е на 5 години (даже не беше от тия с 5г гаранция), за 500 лв. Не е мръднала, а тя пере доста и често не спазва правилата по указание (претоварва я). Тя за тия 20г., ако си купува по една на всеки 5, ще е дала 2к лв.. Това мийле след 20г ще си дал 3400лв, с малката разлика, че счупили се нещо, само частта е трицифрена сума (чекмеджето за правхове беше около 80лв, то е просто една пластмаса), работил съм в гаранционния им сервиз. Даже се сещам за едни от тия бг "тарикати", които си купуват внос от Германия, втора ръка (УЖ), на който му се бе развалил програматора, като му казаха 600 лв за нов, той вика - *** аз за толкова я купих и не изкара година. Ми това е... Един от плюсовете е, че мийле, където я оставиш, след центрофуга без значение от товара, ще е на същото място (който е местил, знае колко тежи). Та не всичко скъпо е качествено. Айфона нито е сглобен в САЩ, нито преобладаващите части са американско производство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 3
michaelis12
преди 5 години
пералня Miele беше преди години са е кат останалите с немските коли съшата раота - боккллуци, Япъл са абсолюттни *** не виждам никво качество в квото и да било спрямо останалите, дори системката им е ташшак, линукса може същото, че и безплатно на сичкото и отгоре .... Само пъллен тъппунгер ше си купи Япъл за 1000$ аз от как има китайски повече от 150$ не даам -> качеството същото, че и по добро, аксесуарите са евтини с всички устройства се разбира ьа разлика от Яплите.... дай поне един аргумент що струва тва толко ?!? качество е 0 щот се произвежда па там дет са и китайските телефони, други аргументи имаш ли ?! ако немаш пали и бегай .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 5 години
Хаха... Те и Даймлер имат завод в Китай, покрай който китайците пуснаха едни коли - некви "мьонг-донг-бонг"... Не само, че са много по-евтини, ами били и по-добри - така вика един комшия, дето кара китайски уж-джип - некъв актьон или нещо подобно - сичко му било от Мерцедес. И аз се замислих да земем да минавам от М-ката на такъв, та да не се минем... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 14
lozkhris
преди 5 години
Те и Самсунг нон-стоп "благодарят" на Епъл за какво ли не.... ама им произвеждат половината чаркове.Хуавей никога няма да влезне в същата галактика с Епъл. Както и който и да е друг. Начинът, по който действа Епъл е същия като този на Мийле, напр - не е задължително да са първи във въвеждането на някоя новотехнологична функция, но качеството, ах, качеството... Пералня на Мийле има нещо общо с пералня на Самсунг толкова, колкото аз имам нещо общо с английския кралски двор..И да, който има пари и разбира си купува Мийле. Който хем няма пари, хем акъл - Беко. Първите друсат пералнята 20 години срещу 1800 евра, другите на 2-тата година мачкат шапката пред *** в Технополис - ОТНОВО...и за 20 години харчат 10 000 евра...Doh...Така че ти си купувай хуавей, фрашкан с "новости", които са измислени където и да е другаде , освен в Китай...И се пише иЗкуствени.... Впрочем новият чип А12 Bionic на iPhone Xs се произвежда от Хуавей:):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
ABBA
преди 5 години
Ще успее ли най-сетне Apple в Китай? ТВЪРДО НЕ!ХУАУЕЙ ПРЕДСТАВЯ НОВ ФЛАГМАН И БЛАГОДАРИ В ИНТЕРНЕТ НА ЕПЪЛ, ЧЕ НЯМАТ ИНОВАЦИИ (Т.Е. САМО ПРЕТОПЛЯТ СТАРА МАНДЖА).А ФЛАГМАНА ШЕ Е ФРАШКАН С НОВОСТИ - ЗАПОМНИХ САМО, ЧЕ ПРЪСТОРИЯ ОПТЕЧАТЪК ЩЕ СЕ РАЗПОЗНАВА ОТ САМИЯ ЕКРАН, ОТДЕЛНО НЕ'КВИ ИСКУСТВЕНИ Е'НТЕЛЕКТИ У СУПЕРКАМЕРИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още