IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в Китай отбеляза неочакван ръст през август

Въпреки доброто представяне и при търговията на дребно скокът на инвестиции в дълготрайни активи достига ново дъно от 5,3%

10:35 | 14.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китай отчете по-добри от очакваното данни за индустриалното производство и търговията на дребно, въпреки че ключов инвестиционен показател достигна до ново рекордно дъно. Това хвърля светлина върху предизвикателствата, пред които са изправени властите в Пекин в опита си да подкрепят икономиката, борейки се с американските мита.

Новите данни потвърждават консенсусните заключения, че втората по големина икономика в света се охлажда, но все още не е застрашена от забавяне.

Индустриалното производство нараства с 6,1% през август на годишна база, показват данни на Националното статистическо бюро – това е малко над очакванията на анализатори и представлява слаб ръст спрямо юли, съобщава Ройтерс.

Данните сочат, че това е и първото увеличение за последните три месеца.

Въпреки това производството на ключови за икономиката стоки като превозни средства и оборудване се свива. Продукцията на коли едва расте, а тази на т. нар. сурова стомана се увеличава с едва една трета от темпа, наблюдаван предходния месец.

Продажбите на дребно също отбелязват скок от 9% на годишна база. Анализаторите очакваха ръст от 8,8%, без промяна през юли.

За сметка на това ръстът на инвестиции в дълготрайни активи се забавя до 5,3% в периода между януари и август в сравнение със същия период година по-рано, притиснат от забавения растеж на инфраструктурата. Прогнозите бяха за четене от 5,5% - без промяна от предходния най-слаб в историята месец.

„Данните за активността и разходите през август са смесени. Що се отнася до баланса обаче, те не оказват голяма промяна на нашите възгледи, че растежът запазва тенденцията за движение надолу“, посочват от Capital Economics в бележка.

Инвестициите в дълготрайни активи на частния сектор нарастват с 8,7% през периода януари-август в сравнение с увеличението от 8,8% през първите седем месеца на годината. Те представляват около 60% от всички инвестиции в Китай.

Увеличението на разходите в инфраструктура се забавя отново до 4,2% през първите осем месеца на годината в сравнение с увеличение от 5,7% за януари-юли.

Китай започна годината силно, но икономическата ѝ прогноза беше помрачена от ескалиращия търговски конфликт със САЩ и охлаждането на местното търсене, предизвикано отчасти от затягане на регулациите на рисковото финансиране.

В същото време Пекин се опитва да ускори инфраструктурните инвестиции, но според анализатори ще отнеме време преди ползите от него да се усетят, а икономическите условия се очаква да се забавят, преди да се подобрят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още