IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските пазари се възстановиха въпреки сътресенията в световната търговия

Секторът на производителите на полупроводници се стабилизира, докато Китай отчита ново дъно при ръста на инвестициите в дълготрайни активи

11:01 | 14.09.18 г.
<p>
	<em>Снимки: Ройтерс</em></p>

Снимки: Ройтерс

Повечето азиатски пазари приключиха последната сесия от седмицата на зелена територия след няколко поредни дена на сътресения в глобалната търговия, предава CNBC.

Японският индекс на сините чипове Nikkei 225 прибави 1,2% към стойността си, като приключи сесията при 2 3094,67 пункта, възстановявайки позициите си от началото на деня.

В Южна Корея показателят Kospi завърши с повишение от 1,4% до 2318,25 пункта. 

Австралийският измерител ASX 200 приключи с ръст от 0,60% до 6165,30 пункта на фона на поскъпването на акциите на компаниите от банковия сектор.

На китайските пазари континенталният бенчмарк Shanghai Composite премахна от стойността си 0,18%, като завърши сесията при 2681,65 пункта. Хонконгският индекс Hang Seng отчете повишение с 0,99% до 2 7282,90 пункта.

Резултатите на пазарите в Азия бяха повлияни от изявлението на китайските власти, че ръстът на инвестициите в дълготрайни активи за първите осем месеца на годината в страната се е забавил до ново дъно въпреки по-добрите резултати на промишленото производство и продажбите при търговията на дребно.

В Япония производителят на оборудване за тестване на полупроводници Advantest отбеляза поскъпване на своите акции с 4,48 на сто, докато книжата на южнокорейските производители на чипове Samsung Electronics и SK Hynix поскъпнаха с 3,6% в края на сесията.

Първоначалното обезценяване на акциите на компаниите от този сектор беше предизвикано от пониженото търсене на техните продукти и от негативното представяне на американската компания Micron, която в сряда отбеляза спад в стойността на акциите си с повече от 5 на сто.

След като в сряда американският технологичен гигант Apple представи своята гама от нови продукти, включително и новото поколение iPhone, акциите на тайванските компании, които сглобяват устройствата на Apple отбелязаха сериозен ръст. Pegatron отчете увеличение от 7,39% в цената на своите ценни книжа, докато акциите на Foxconn поскъпнаха с 2,37 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още