IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Африканската чума стигна до Западна Европа

Открити са случаи на заразени глигани в Белгия, близо до границата с Франция и Люксембург

12:02 | 14.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Африканската чума пристигна в Западна Европа, след като бяха открити случаи на заразени глигани в Белгия, близо до границата с Франция и Люксембург, съобщиха официални източници, цитирани от ДПА.

Министерството на прехраната и земеделието на Германия, чиято граница е само на 60 километра от мястото, където бяха открити мъртвите глигани, потвърди за случаите. 

Болестта не е опасна за хората, но фермерите се опасяват от разрастването й, което може да доведе до ограничения в износа и свързаните с тях финансови загуби, припомня БТА. Няма ваксина или лечение за болестта.

Досега вирусът беше открит в 8 източно- и централноевропейски страни, както и в Украйна и Русия. Румъния потвърди миналия месец най-голямото огнище на болестта от Втората световна война, като съобщи, че е умъртвила над 120 хил. прасета.

Германия, Испания и Франция са основните износители на свинско месо в Европейския съюз (ЕС). Общо ЕС е вторият най-голям износител на свинско месо след Китай.

Министърът на прехраната и земеделието на Германия Юлия Кльокнер побърза да успокои фермерите.

"Ние сме добре подготвени", каза тя, като добави, че Берлин е в постоянна връзка с белгийските власти и Европейската комисия.

Германия одобри по-рано тази година редица мерки за борба с разпространението на болестта, включително и премахването на сезонната забрана за лов на глигани.

През юни Дания одобри построяването на 70 километрова ограда по протежението на границата с Германия като част от усилията на страната да не позволи проникването на заразата.

В България огнище на заразата бе открито в края на август в провадийското село Тутраканци и животните от засегнатата ферма бяха унищожени. По сухоземната граница с Румъния вече е изградена ограда с цел спиране на дивите животни.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още