IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС готви мащабно преместване на мигранти от гръцките острови

Плановете съвпадат с очаквана нова приливна вълна от хора заради евентуалните атаки на сирийските власти срещу бившата бунтовническа крепост Идлиб

17:26 | 14.09.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Хиляди мигранти ще бъдат преместени от лагерите по гръцките острови в рамките на няколко седмици, за да бъде отворено място за евентуалните бежанци от Сирия, напускащи атакуваната бивша крепост на бунтовниците провинция Идлиб. Това става ясно от планове, обсъждани между Брюксел и Атина, съобщава в. Financial Times.

Еврокомисарят по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос ще проведе среща с високопоставени гръцки представители, включително премиера Алексис Ципрас, в опит да се постигне споразумение за първото преместване на 3000 души.

Предложението цели да отговори на обвиненията на 19 неправитествени групи за лошите условия в миграционните центрове на островите. Стратегията също така съвпада с подготвяните планове за извънредни действия при евентуална атака на сирийските сили на президента Башар Асад за възвръщането на контрола върху провинция Идлиб, което на свой ред се очаква да предизвика бежанска вълна към Гърция.

„Важно е да намалим тези бройки“, посочва европейски дипломат, имайки предвид лагерите на гръцките острови. „Ако имаме масово пристигане в Гърция, то ще бъде много трудно. Няма допълнителен капацитет“, заяви още той.

Ситуацията във и около Идлиб, която граничи с Турция, става неотложна, тъй като в региона се наблюдава концентрация на хора. От службата на ООН за координация на хуманитарната помощ съобщиха тази седмица, че 30 000 са били принудени да напуснат домовете си при атаки на сирийските власти и техните съюзници в провинцията. В същото време пълномащабна атака може да изгони от домовете им 800 000 души.

Европейският съюз иска да помогне на Атина да ускори изпълнението на съществуващата вече програма за преместване на бежанците в континенталните части на Гърция.

Броят на мигрантите в лагерите на островите се увеличи през тази година отчасти и заради твърде дългото време, което отнема обработването на молбите за убежище. Според неправителствени организации в момента над 17 000 души се намират в центровете по островите, които първоначално са пригодени за едва 6000.

Аврамопулос заяви, че е наясно със съществуването на проблеми, но посочи, че не става въпрос за пари. „Гърция е имала и ще продължи да има цялата финансова подкрепа за справяне с миграционните предизвикателства“, посочи той.

От своя страна гръцкото правителство вече е пренасочило някои мигранти към континенталните части на страната, но иска от Брюксел повече средства и подкрепа.

Според европейски дипломати ефектът от атака в Идлиб все още трудно може да се прецени, като не е сигурно дали Анкара ще отвори границите си, за да позволи на хората да избягат. Също така не е ясно дали новопристигналите няма да се опитат да продължат пътя си към Централна и Западна Европа. В момента в Турция пребивават над 3,5 млн. сирийски бежанци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 1
lozkhris
преди 5 години
Логиката на пропагандата тип СССР. Са то е ясно - в Идлиб останаха само тея, къде са страаашни "демократи", борци за свобода от "режима" на Асад / едно време по афганистанско им викаха по Свободна Европа " freedom fighters", a после станаха талибанос.../ . Лошото е, че с тях са и инструкторите им по свободолюбивост / там, рязане на глави и други демократични действия/, а националността на тея инсттруктори е добре известна на всички.... Никой не му дреме за обикновените хора, а и истината е, че те отдавна напуснаха Сирия изобщо.... Така че от ясно по-ясно - като им подпалят з.адниците, към Гърция ще хукнат точно тия freedom fighters, обръснати, с жалостиви лица, без паспорти / но с айфони / - клети мигранти.Те тва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
ABBA
преди 5 години
"Каква е тая логика ..."Продажна и/или извратена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
majnata
преди 5 години
"...евентуална атака на сирийските сили на президента Башар Асад за възвръщането на контрола върху провинция Идлиб, което на свой ред се очаква да предизвика бежанска вълна към Гърция."Каква е тая логика ... терористите са в Идлиб , няма бежанска вълна , идва Асад да освободи града , голема бежанска вълна !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
ABBA
преди 5 години
Дааа, това да си е опасна работа. За всички.Двама руски решили да посетят столицата на британските ге.юви Солсбъри.И англичаните рекли да им спретнат обвинение за отравянето на Скрипал-овите.И ся ко? Ни напред (ге.юви сме0, ни назад - ние сме виновни.Хора, стойте си по местата! Африканците да са си в Африка, арабите у Арабия. Щото стават големи сакатлъци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още