IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вашингтон не бърза за търговска сделка с Пекин

Пекин е под напрежение, за да сключи сделка с нас, твърди Доналд Тръмп

12:09 | 14.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че Вашингтон не е "под напрежение" за сключване на търговска сделка с Китай. Изявлението на Тръмп идва на фона на появилата се информация, че двете страни обсъждат да не се въвежда трети кръг мита, съобщава Bloomberg TV Bulgaria, позовавайки се на BBC.

“Не сме под натиск за сключването на сделка с Китай, а е точно обратното – Пекин е под напрежение, за да сключи сделка с нас“, написа Тръмп в профила си в социалната мрежа Twitter. “Нашите пазари се разрастват, а техните се свиват“, отбелязва американският президент.

САЩ започнаха търговска война срещу Китай, като е напълно вероятно в бъдеще целият износ на азиатската страна към САЩ да бъде облаган с мита. От началото на тази година Вашингтон е въвел мита върху китайски стоки на стойност 50 млрд. долара, като Пекин винаги отвръща с реципрочни мерки.

Политиката на администрацията на Тръмп се отразява на системата за свободна търговия. Най-силен е ефектът върху компаниите в автомобилната индустрия, като митата оказват негативно въздействие и върху някои икономики.

Преди седмица президентът на САЩ обяви, че съвсем скоро може да въведат нови мита върху стоки на Китай за 200 млрд. долара, за да задействат и следващите върху продукти на стойност 267 млрд. долара. Това би означавало, че целият китайски износ към САЩ ще бъде облаган с мита.

„Администрацията на Тръмп счита митата като начин за противопоставяне на водещите позиции на Китай“, обяснява бившият търговски представител на САЩ Майкъл Форман. „Не смятам, че въвеждането на мита е разумен ход, защото това вреди на потребителите и компаниите, които се стремят да утвърдят глобални вериги за доставки“, твърди Форман.

Подробностите около търговските преговори между двете най-големи икономики в света са много малко. Икономическият съветник в Белия дом Лари Кудлоу смята, че перспективата за преговори е положително развитие.

Какво още коментиеа Кудлоу пред Fox Business News вижте в продължението на материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още