Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

КНСБ: Плоският данък ощетява бедните хора*

Синдикатите отново поискаха въвеждането на необлагаем минимум

   1| 2| 3    
2
 
1
 
22
panther до: Tantum
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Къде точно в развитите страни облагането не е стъпаловидно?
0
 
1
 
21
khao до: panther
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Има, преди плоския данък бяхме с прогресивен и с по ниски приходи, прочети пак последния абзац. ... а като почнеш да ходиш на работа и да взимаш заплата ще почнеш друго да говориш
0
 
3
 
20
Tantum до: panther
преди 2 месеца
Първо, облагането в развитите държави не е навсякъде стъпаловидно. Второ, трябва да погледнем какви са били данъците, когато тези държави са били развиващи се като нас, а не сегашните им данъци. При наличие на висококонкурентна и продуктивна икономика щетите от прогресивно облагане са по-незначителни от щетите, които това облагане би нанесло на развиваща се икономика.
1
 
1
 
19
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Аз мислех че в България няма бедни хора пък, все пак можем да си позволим да плащаме данъци и такси наляво, на дясно без резултат от тях
4
 
0
 
18
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Алтернатива Файненшъл са най-добрите инвестиционни посреднци! Препоръчвам ги на всичките ми познати.

2
 
16
 
17
преди 2 месеца
А, Кхаов - много точно го каза. В тая опъка държава РАБОТОДАТЕЛИТЕ - чорбаджии защитават интересите на работниците повече и по-добре от синдикатите.
Въвеждането на прогресивен данък ще има ефект, за който социо-ламтурниците не смеят да говорят: още по-голям отлив на висококвалифицирани хора към чужбина... накрая тука ще останат само тия с минималните заплати.

Проблемът е, че се абсолютизира ПРИХОДНАТА част от бюджетът, а проблемът е в РАЗХОДНАТА. Къде отиват данъците ни?

- За пенсии и здравеопазване. Да, че можем да оставим старите хора да умрат от глад, нито болните без лечение, но - ЗАЩО цели ногобройни привилегировани касти НЕ плащат осигуровки? Няма ли положението на Ной (с 50% дефицит) и на НЗОК да се подобри, ако полицаи, военни, садии, прокурори, митничари, чиновници, започнат да ПЛАЩАТ осигуровки?
- За издръжка на бюджетниците. Държавата ни пъшка под тежестта на колосален административен апарат. ЗАЩО имаме двойно повече чиновници от комунистическо време (когато нямаше съвременна офис-техника, икономиката бе държавна и бяхме 9 000 000 народ), ЗАЩО имаме осмата по брой спрямо население полиция на света - а резултатите от дейността им са близо до нулата? И вместо да орежат здраво администрацията - управляващите и ВДИГАТ заплатите?
- За отглеждане на хъхреци. ЗАЩО за издръжката и развъждането на тия неща се харчат 3.5 МБ годишно, да не говорим за други разходи като социални услуги, безплатно здравеопазване и т.н.? Толкова ли са важни тия и докога ще храним наготово лица, които отказват да учат, работят и спазват законите и нямат НИКАКЪВ принос към държавата?

Оптимизирането на РАЗХОДНАТА част от бюджета може да намали изходящият паричен поток с над 50% !!! Тогава хем ще може да се сложи необлагаем минимум, БЕЗ да се вдигат данъците на средната класа, ХЕМ ще може да се махне ДДС върху някои стоки (лекарства, хляб, детски стоки), ХЕМ ще остават свободни пари в бюджета !!!! Ама то трябва държавническа смелост за това.
15
 
6
 
16
преди 2 месеца
КНСБ са 100% прави в това!
Плоския беше въведен, за да докара външни инвестиции, а се стигна до отлив на чужди инвестиции. И само до експорт легален на 90% от печалбите!
Не случайно няма една развита страна с такъв данък
6
 
5
 
15
panther до: khao
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Приходите от ДОД са традиционно инертни и бавно променящи се.
Има ли някъде сравнение при стъпаловиден данък как се държат приходите?
От къде на къде се доказва че това е благодарение точно на факта че данъка е плосък?
17
 
8
 
14
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
РАЗВАМ СЕ, ЧЕ ДЪЛГО ПЛЕДИРАНОТО ОТ МЕН ИСКАНЕ ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА ПЛОСКИЯ ДАНЪК БЕ ЧУТО!!

ВЪПРОСА Е КАКВО ДА СЕ ПРАВИ??

Съжденията по този въпрос следва да почиват на точни числа , а не на някакви допускания и препускания от закон в закон.

ПЛОСКИЯТ ДАНЪК РОДИ ОГРОМНИ НАТРУПАНИ В БАНКОВИЯ СЕКТОР ДИСПРОПОРЦИИ ЯВЯВАЩИ СЕ В УВЕЛИЧАВАНЕ НА ВЛОГОВЕТЕ , които при едно ПРОГРЕСИВНО ПОДОХОДНО ОБЛАГАНЕ , вместо в сметките на ОЛИГАРСИТЕ В БАНКИТЕ щяха да са в БЮДЖЕТА НА ДЪРЖАВАТА !!!

СИГМЕНТИРАНЕТО НА ДЕПОЗИТИТЕ Е БАЗА ПО КОЯТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ ИЗРАБОТЕНА СКАЛАТА НА ПРОГРЕСИВНОТО ПОДОХОДНО ОБЛАГАНЕ !!!!

СКАЛАТА ТРЯБВА ДА е експоненциално ПРОГРЕСИВНО РАСТЯЩА !!!

ОЛИГАРСИТЕ НЕ БИВА ДА БЪДАТ ЖАЛЕНИ!!

СЪЩОТО СЕ КАСАЕ И ЗА ПРИСЪЖДАНЕТО НА ГЛОБИ НАКАЗАНИЯ И НАРУШЕНИЯ В КОИТО ИМА МАТЕРИАЛЕН ИНТЕРЕС.
Определянето на размара на наказанието следва да е съобразено с тази скала на ПРОГРЕСИВНО ПОДОХОДНО ОБЛАГАНЕ , а не да е с една и съща тежест както за бедния , така и за богатия.

ПРОМЕНИТЕ В ЗДРАВНОТО И ПЕНСИОННО ОСИГУРЯВАНЕ СЪЩО СЛЕДВА ДА БЪДАТ СЪОБРАЗЕНИ С възможностите на осигуреното лице , а не да се стига до перверзии на сега съществуващия ГОРЕН ТАВАН НА ВНОСКИТЕ!!!

ОТ ЗАПЛАТИТЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ СЛЕДВА ДА СЕ ОТЧИСЛЯВА ЗДРАВНА И ПЕНСИОННА ВНОСКА , а не както сега бюджета и данъкоплатеца да носи тежеста на тези осигурени лица.

ВРЕМЕ Е ДА ВЪВЕДЕТЕ ЕЛЕКТРОННО УПРАВЛЕНИЕ И ИЗЧИСТИТЕ ДЪРЖАВАТА НЕ САМО ОТ НИКОМУ НЕНУЖНИТЕ ХРАНТУТНИЦИ , НО И ДА РЕШИТЕ С ТОВА ВЪПРОСА С КОРУПЦИЯТА.
Вижте Естония и последвайте примера й.

Тази раждаща корупция бюрокрация трябва да бъде премахната!!!
1
 
1
 
13
khao до: panther
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
прочети пак последния абзац от статията, моля. Кой кво право има да си го ползва, нека цифрите и фактите говорят !