IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разделението в ЕС не е само идеологическо

Търпението в редиците на ЕНП към действията на унгарския премиера Виктор Орбан се изчерпва, твърди унгарски анализатор

14:55 | 14.09.18 г.
Разделението в ЕС не е само идеологическо

Разделението в европейската общност не е само идеологическо, но и географско. „Страните от Централна и Източна Европа, както и части от Южна Европа, се обявиха против санкциите за Унгария, докато Северна и Западна Европа гласува „за“ въвеждането им. Това обясни в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Стина Хартикайнен, анализатор в Control Risks. 

Припомняме, че мярката беше предложена в доклад на Европейския парламент, в който се изброяват 12 основни нарушения в областта на върховенството на закона и основни демократични принципи.

По думите ѝ в момента институциите на Европейския съюз (ЕС) стават все по-активни в защитата на европейските ценности. Предстои да видим още действия от страна на институциите срещу държави, които са се отклонили от нормите на съюза, допълни още гостът. Хартикайнен смята, че търпението в редиците на ЕНП към действията на Орбан се изчерпва. 

"Напрежението между министър-председателя на Унгария Виктор Орбан и ЕНП се увеличава. Търпението на все повече европейски партии и депутати се изчерпва, като това вече се проявява. Но в същото време има желание и от двете страни съюзът да продължи в този формат, тъй като ЕНП получава постоянен брой гласове от „Фидез“. Това е много голяма парламентарна група и оказва влияние на важни обсъждания. Орбан трябва да убеди своите критици, че е готов на отстъпки", уточни анализаторът.

Вероятно обществото в Унгария възприема речта на Орбан като победа в борбата му срещу елита в Брюксел, добави Хартикайнен.

Вижте още във видеото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още