IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има стимули за стопаните, за да намалеят домашно отглежданите прасета

Необходими са законови промени, за да бъде разпоредена мярката срещу африканската чума

15:45 | 14.09.18 г. 1
<p>
	В заседанието на Централния епизоотичен съвет участваха вицепремиерът Томислав Дончев, министрите Владислав Горанов, Румен Порожанов и Емил Караниколов, директорът на БАБХ д-р Дамян Илиев, представители на асоциациите на свиневъдите д-р Румен Караманов и Димитър Димитров. <em>Снимка: МЗХГ</em></p>

В заседанието на Централния епизоотичен съвет участваха вицепремиерът Томислав Дончев, министрите Владислав Горанов, Румен Порожанов и Емил Караниколов, директорът на БАБХ д-р Дамян Илиев, представители на асоциациите на свиневъдите д-р Румен Караманов и Димитър Димитров. Снимка: МЗХГ

Управляващите обмислят стимули за фермерите, за да бъдат усвоени прасетата в домашните стопанства в 20-километровата зона около индустриалните ферми. Това стана ясно след заседание на Централния епизоотичен съвет в Министерския съвет.

Все още се правят разчети и конкретният размер ще е ясен следващата сряда, заяви след заседанието министърът на земеделието Румен Порожанов. Не може обаче да се стимулират незаконни животни, обясни той, цитиран от пресцентъра на агроминистерството.

„Хората трябва да си заколят прасетата. Ако гледаме закона, за нерегистрираните той е строг и ще се наложат санкции без компенсация“, обясни директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев.
Порожанов запозна Централния епизоотичен съвет с предприетите мерки. Африканската чума по свинете в село Тутраканци, Варненско, е потвърдена от лаборатория в Мадрид. 

Заболяването не е опасно за хората, но води до огромни икономически загуби. В българските индустриални свинеферми се отглеждат над 400 хил. животни на три оборота годишно или общо около 1,2 млн. прасета. Разпространението по свинете в съседна Румъния вече обхваща 1000 огнища и на евтаназия подлежат 300 хил. животни. От вчера заболяването е констатирано и на белгийско-френската граница.

Обезпокоени сме от заболяването, има риск от огромни икономически загуби. Трябва да засилим мерките за биосигурност, заяви д-р Румен Караманов от асоциацията на свиневъдите. Браншът подкрепя да се правят масирани проверки навсякъде – и в домашните ферми, и  в индустриалните, като за нарушителите да се налагат санкции.

В доклад на агроминистъра за мерките срещу заболяването се казва, че свиневъдството е един от най-динамичните отрасли на животновъдството. С 34% от общото произведено в страната месо свинското е едно от най-консумираните.

Структурата на фермите е от типично индустриален вид, а изискванията за хуманно отношение към свинете са довели до окрупняване на сектора.

В 63 индустриални обекти в цялата страна се отглеждат 456 690 свине или 93% от общия им брой.

Предвид факта, че основният процент от свинете в България е съсредоточен в индустриалните ферми, в случай на нахлуване на заболяването, секторът ще претърпи огромни загуби, се отчита в доклада.

В индустриалните ферми в Северна България (най-рисковият регион)  инвестициите в изграждането и оборудването, заедно със стойността на животните, надхвърля 351 млн. лв. Загубите за свиневъдния бизнес (преки и косвени) в национален мащаб биха достигнали приблизително 0,5 млрд. лв.

В индустриалните ферми се отглеждат 95% от всички свине в Северна България, а останалите 5% се отглеждат в свинеферми с недостатъчно висока степен на биосигурност (в дворовете на къщите).

Агроминистърът препоръчва  промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, което ще даде възможност да бъде разпоредено  редуцирането на животните в дворовете. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
zahari.zzz
преди 5 години
Препоръчвам Алтернатива Файненшъл за инвестиционни услуги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още