IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай обеща да предостави икономическа помощ на Венецуела

Президентът Мадуро търси допълнителна финансова подкрепа от азиатската страна, за да омекоти въздействието на финансовата криза в южноамериканската страната

21:49 | 14.09.18 г. 3
<p>
	<em>Китайският президент Си Дзинпин и държавният глава на Венецуела Николас Мадуро, Снимка: Ройтерс</em></p>

Китайският президент Си Дзинпин и държавният глава на Венецуела Николас Мадуро, Снимка: Ройтерс

Китай има желание да помогне на финансово буксуващата Венецуела с каквото може, заяви китайският министър-председател Ли Къцян по време на провелата се в Пекин среща с президента на южноамериканската страна Николас Мадуро, съобщава Ройтерс.

Мадуро е на четиридневна визита в Китай, за да обсъди икономическите споразумения на изпадналата в криза  страна от Организация на страните износителки на петрол (ОПЕК) и да убеди ключовите азиатски финансови институции да отпуснат нови заеми. 

Къцян обеща на Мадуро, че Китай ще подкрепи Венецуела по отношение на икономическото ѝ развитие и подобряването на начините за препитание на хората. Пекин е готов да помогне с каквото може, предаде китайската държавна телевизия без да даде повече подробности.

Китай също така е готова да продължи да развива своя бизнес и търговски обмен с Венецуела, като се надява, че правителството, водено от Мадуро, ще предостави по-голяма политическа подкрепа и повече правни гаранции, допълни Къцян.

На среща с китайския президент Си Дзинпин Мадуро благодари на Пекин за разбирането му и голямата подкрепа, предава Ройтерс, позовавайки се на местните китайски медии.

Венецуела е склонна да проучи различни ефективни методи за финансиране съвместно с Китай и да засили сътрудничеството между двете страни, заяви Мадуро по време на срещата.

Китайският президент изрази мнение, че Китай и Венецуела трябва да насърчават развитието на двустранното сътрудничество, достигайки до едно по-плътно взаимно политическо доверие.

Както преди, така и занапред Китай ще подкрепя правителството на Венецуела и усилията му да постигне национална стабилност, заяви Дзинпин.

Въпреки това никъде не се споменава за конкретни средства, които Пекин ще отпусне на Каракас. За повече от десетилетие Китай успя да „изсмуче“ от Венецуела над 50 млрд. долара чрез предоставяне на кредити срещу добив на петрол, което помогна на азиатската страна да подсигури с големи енергийни доставки своята бързо развиваща се икономика.

Паричният поток беше спрян, когато Венецуела поиска преразглеждане на договореностите заради силното понижение на цената на петрола, което в крайна сметка доведе до свръхинфлация в страната и продължителен финансов колапс.

Финансовото министерство на Венецуела заяви през юли, че ще получи 250 млн. долара кредит от Китайската банка за развитие като стимул за производството на петрол. Правителство на страната призна, че преди това е взело част от друг заем, предоставен от Китай, на стойност 5 млрд. долара като все още се очаква да бъде изплатена пълната сума.

В същото време стана ясно, че Венецуела отчита инфлация в размер на 100% само три седмици, след като въведе в обръщение своята нова валута.

Президентът Николас Мадуро премахна петте нули от валутата през август, за да опрости, макар и за кратко, търговията и трансакциите с националната валута, усложнени от години на хиперинфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis12
преди 5 години
добре що се мотат до са толко ми не им помогнаха или чакат да видат дали са куррви кат еврогеййовете ?!?..... :)) явно са издържали теста ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 9
Иван Митев
преди 5 години
Ако Суверенният боливар на Венецуела се прилага при работа на Централна банка без защита срещу щети, при всякаква помощ страданията на Венецуела ще продължат.Венецуела може да бъде спасена само при работа на Венецуелската централна банка със защита срещу щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
mrynmryn
преди 5 години
Ясно от къде Китай ще си взима петрол вече. По-скоро ще си вземе направо платформите, Мадуро ще захлеби за известно време, докато не свършат парите отново.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още