IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автомобилният и минният сектор тласнаха европейските борси на зелена територия

Паневропейският индекс постигна седмичен ръст от 1,09%

20:08 | 14.09.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските борси приключиха петъчната сесия положително, тъй като силното представяне на пазарите извън Стария континент повдигна настроението на европейските инвеститори, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи търговията с ръст от 0,35%, а седмичното му повишение достигна 1,09%.
В Лондон бенчмаркът FTSE 100 постигна ръст от 0,31% до ниво от 7304,04 пункта. Френският CAC 40 нарасна с 0,46% и достигна равнище от 5352,57 пункта, а германският DAX напредна с 0,57% до ниво от 12124,33 пункта. Почти всички сектори в региона финишираха на зелена територия с изключение на комуналните услуги, търговията на дребно и медиите.

Европейските автомобилни концерни и минните компании бяха най-добре представилите се сектори в Европа в петък, като двете индустрии постигнаха ръст от един процент или повече. Настроенията бяха подкрепени от признаците, че търговското напрежение може да намалее. Ръстовете в Азия през нощта и стабилното представяне на Wall Street също се отразиха положително на европейските борси.

На корпоративния фронт книжата на британската компания Investec се изстреляха до върха на европейския бенчмарк, като затвориха с ръст от 8,35% след съобщението, че компанията планира да се раздроби и да листне отделно подразделението си за управление на активи. Стратегическите промени идват преди оттеглянето на основателя и ръководител на компанията идния месец.

Цената на акциите на Shire отбеляза ръст от над 2%, след като Takeda Pharmaceutical съобщи, че е получила разрешение от Китай за предложеното придобиване на базираната в Лондон биотехнологична компания.

На обратния полюс беше холандският оператор на вериги магазини за хранителни стоки в САЩ и Европа Ahold Delhaize, който се свлече на дъното на индекса, като финишира със спад от 4,4%, след като UBS понижи препоръката си за акциите му от „неутрално“ на „продавай“.

Danske Bank приключи сесията на червена територия, след като Wall Street Journal съобщи, като се позова на документи и запознат източник, че правоохранителните агенции в САЩ разследван кредитора заради твърдения за пране на пари в Русия и бивши съветски републики.

В същото време цената на акциите на JD Wetherspoon намаля с 1,3%, след като компанията обяви финансовите си резултати в петък. Тя съобщи в доклада си, че е постигнала добро начало на настоящата финансова година, но допълни, че очаква разходите й да се повишат тази година.

Вниманието на пазарите е насочено главно към развитието в глобалната търговия на фона на очакванията, че САЩ и Китай скоро може да започнат нов кръг от търговски преговори. Новината за възможна нова среща между представители на Вашингтон и Пекин идва на фона на ескалиращата търговска война между двете най-големи икономики в света.

Обратно в Европа Турската централна банка предприе мерки в подкрепа на сриващата се лира в четвъртък, като повиши лихвените проценти с 625 базисни пункта до 24%. Валутните кризи в Турция и Аржентина породиха опасения от зараза в идните седмици, като изостриха по-широките негативни настроения на нововъзникващите пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още