IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Трябва да укрепим външните граници на ЕС

Германският канцлер заяви, че правителството й ще превъзмогне споровете около бъдещето на ръководителя на службата за вътрешна сигурност

22:01 | 14.09.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел при срещата й с германски военни от силите на НАТО във военна база в Литва.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел при срещата й с германски военни от силите на НАТО във военна база в Литва. Снимка: Ройтерс

Решаването на проблема с миграцията в Европа зависи от укрепването на външните граници на Европейския съюз както на юг, така и на изток, заяви днес на пресконференция в литовската столица, намиращата се на посещение там, германска канцлерка Ангела Меркел, предаде ТАСС.

"За решаването на проблема с миграцията трябва да осигурим охраната на външните граници на ЕС", подчерта канцлерът, отбелязвайки, че в дадения случай в Европа преди всичко обръщат внимание на юга.

"На първо място, трябва да споменем Гърция, Испания, Италия и другите държави от Средиземноморието обаче е необходимо да пазим и сухопътните граници", каза тя.

Меркел призова това да се прави заедно по целия периметър на общността.

"Трябва да разберем, че охраната на границите е важен фактор за Шенгенското пространство, което ни гарантира основните провъзгласени от ЕС свободи", подчерта канцлерът.

Източните граници на Литва, Латвия и Естония, с чиито правителствени ръководители Меркел проведе също двустранни срещи във Вилнюс, са и външни граници на ЕС. Вилнюс, Рига и Талин биха искали по-голямо финансово участие на ЕС във въпросите на укрепването на границите.

Меркел заяви днес също така, че коалиционното й правителство ще превъзмогне споровете около бъдещето на ръководителя на службата за вътрешна сигурност, последвали коментарите му за липсата на насилие срещу мигранти от крайнодесни активисти в източния германски град Кемниц, предаде Ройтерс.

Към Ханс-Георг Маасен, шеф на агенцията за вътрешното разузнаване на Германия, бяха отправени искания за оставка, след като постави под съмнение автентичността на видеозапис, показващ как крайнодесни демонстранти преследват мигранти след смъртоносно намушкване на германец.

Коалиционният партньор на Меркел, левоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП) иска консервативният вътрешен министър Хорст Зеехофер да уволни Маасен заради забележките му, но той отказва да го направи, изказвайки опасения, че това ще доведе до падане на правителството.

"Доколкото позицията на председателя на службата за вътрешна сигурност е важна, еднакво ясно е, че коалицията няма да се разпадне, заради въпрос, свързан с председателя на агенция, която ни е подотчетна", заяви Меркел на пресконференция по време на визитата си в Литва, отбелязва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
radina656
преди 5 години
Препоръчвам Алтернатива Файненшъл на всеки, който си търси лицензиран инвестиционен посредник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още