IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Групата от Лима отхвърля "военна интервенция" във Венецуела

Организацията от общо 14 държави има за цел да помогне за решаването на кризата във Венецуела

10:10 | 16.09.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Мнозинството страни от Групата от Лима отхвърлиха вчера всякаква "военна интервенция" или "употреба на сила във Венецуела", ден след като генералният секретар на Организацията на американските държави /ОАД/ заяви, че не изключва този вариант, съобщи Франс прес, цитиран от БТА.

Единайсет от 14-те страни, съставляващи Групата от Лима "изразиха своето безпокойство и отхвърлиха всякакви действия, включващи военна намеса или използване на насилие, заплаха или употреба на сила във Венецуела", се казва в комюнике, разпространено от бразилското външно министерство. Единайсетте страни са Аржентина, Бразилия, Чили, Коста Рика, Гватемала, Хондурас, Мексико, Панама, Парагвай, Перу и Сейнт Лусия.

В петък генералният секретар на ОАД Луис Алмагро заяви, че не трябва да се изключва никакъв вариант спрямо Венецуела, включително "военна намеса за сваляна на режима на /президента/ Николас Мадуро", когото той обвинява, че е предизвикал най-тежката хуманитарна и миграционна криза в Латинска Америка от десетилетия.

Групата от Лима, която включва също Канада, Колумбия и Гвиана, беше учредена през 2017 г., за да помогне за решаването на кризата във Венецуела.

Единайсетте страни от организацията потвърдиха също ангажимента си за "възстановяване на демокрацията във Венецуела и преодоляване на тежката криза (...) чрез мирни преговори". Те призоваха правителството на Мадуро да "сложи край на нарушенията на човешките права, да освободи политическите затворници и да зачита автономията на властите". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Sinuhe from Egypt
преди 5 години
Ами че то от България имигрантите са повече от тези от Венецуела ве.А колкото до демокрацията,нали това се предполага, свободно движение на хора,стоки и капитали,то тогава и в БГ-тото не е истинска.А мизерията в БГ-тото може да се окаже и по-голяма от тази във Венецуела с тия двойни стандарти.Що не напишете по този повод и една статия за смъртността в страните. И сега какво? И в БГ-тото ли да очакваме военна намеса или нема нужда,защото в БГ-тото петърол нема,както във Венецуела(Бензиностанцията на Латинска Америка)Америка тъдей.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още