IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десетки арестувани при протест в Германия срещу обезлесяване за добив на въглища

Германска енергийна компания RWE иска да изсече големи части от гората Хамбахер

11:02 | 16.09.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Полицията арестува 34 активисти, които се криеха в дървета и тунели в гора в Западна Германия в опит да попречат на енергийна компания да извърши обезлесяване, за да започне добив на въглища, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Девет от задържаните са пострадали по време на операцията в гората Хамбахер. На други 62 души е било наредено да напуснат района, съобщи говорител на полицията от близкия град Аахен.

Тази сутрин двама активисти, които отказваха да напуснат тунел под дърветата, също бяха убедени да излязат.

Отделно вчера около 300 души протестираха на близка улица, но днес от тях се събраха само 15.

Притежаващата района германска енергийна компания RWE иска да изсече големи части от гората Хамбахер, разположена югоизточно от едноименната мина в провинция Северен Рейн-Вестфалия, за да започне да добива оттам кафяви въглища.

Компанията казва, че това е наложително, за да може да продължи работата на захранвани с въглища електроцентрали.

Горите обаче съдържат многовековни дъбове и букове, които се обитават от защитен вид прилеп. Затова преди шест години природозащитници окупираха гората и изградиха там дървесни жилища и тунели. Полицията започна да разчиства този лагер в четвъртък. До момента са разрушени 13 от 50 жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 3
pif79
преди 5 години
Айде сега нашите "природозащитници" да кажат нещо за "демократичните" държави. Там са даже по-зле, винаги интереса движи феса. *** побе полицията им не се оставя на 10-ина "природозащитници", които поставят интересите си пред 8бщия такъв
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още