IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българи протестират с искане за промяна в модела на управление

Зад протеста стоят над 34 000 български граждани, живеещи в чужбина

13:37 | 16.09.18 г. 17
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

 

Българи от страната и чужбина излизат на протест под надслов „Оставка, съд и смяна на системата“, съобщава БНР.

Прояви на обществено недоволство събраха протестиращи пред парламента в София. Демонстрации ще има и пред посолствата на България по света.

С викове „Оставка“ и под лозунга "Не на партийните мафии, корупция и концесии" пред паметника на Цар Освободител пред Народното събрание се събраха стотици. Протестиращите блокираха за кратко бул. Цар Освободител.

Речите започнаха още преди официално обявения старт на протеста от 12.00 часа. Той е с предварително обявена продължителност до 22.00 часа тази вечер.

Протестът беше обявен като акция на българите от чужбина и в страната. Искането е за оставка на правителството и за смяна на модела на управление, а именно България да се управлява по швейцарския модел с референдуми.

Зад протеста стоят над 34 000 български граждани, живеещи в чужбина. Една от водещите фигури на акцията е Емил Русанов - издател на „Будилник“ в Лондон, който обясни някои от исканията.

„Пряко да се избират всички хора, които ще участват в администрацията на тази държава, както и да могат да се отзовават също, защото както си ги избрал, така и би трябвало да можеш да ги отзовеш“, каза Емил Русанов.

Протестиращите не искат разпускане на парламента, за да бъде гласуван кабинет, предложен от тях. Твърдят, че страната трябва да се управлява по швейцарски модел.

В сряда българи ще протестират и пред централата на ЕК в Брюксел. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 2 rate down comment 2
mariata
преди 5 години
И какво имате впредвид под щети и каква защита предлагате? Ако не сте чат бот, бихте могли да дадете отговор, макар и глупав
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 5
michaelis12
преди 5 години
аз не протестирам, просто ше изчакам сегашните иддиоти на власт дет са и разните мутри да пукнат просто, ааа такива кат Кухаото, Стоен и Сакамано да се удавят в собствените си лаййна, тогава след 20г. ако има оше и е останала държава ше се върнем ако ли не то черта и тва е .... еббал съм ви с ваще либерастиии и простотиии ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 8
Иван Митев
преди 5 години
Представям истината.Според Вас как да избирам статия, където да се представя истината за водещият причинител на сегашните щети.Ако Вие не сте съгласни с истината, че Централната банка без защита от щети е водещият причинител за сегашните щети, с какво сте съгласни?Според Вас, защо протестират срещу правителството? Сега правителството също е жертва на неправилността Централната банка да работи без защита от щети?Когато едни жертви протестират срещу други жертви не може да се постигне устойчив успех.За устойчив обществен просперитет е необходима Централна банка със защита от щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 1
neverland
преди 5 години
Това са протежета на Длъгия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 4
julian12
преди 5 години
Не му обръщай внимание на Ванката, той така си троллва. Научил е човека да пише няколко изречения и го прави под всеки пост. Упражнява се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 6
ABBA
преди 5 години
"Вие чат бот ли сте или редови олигоффрен. "Изкуствен интелект :) Не е редови. Екстраординарен даже, но не стреляйте по бота, той толкова си може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 21 rate down comment 3
Pyramid
преди 5 години
Т.е.,задължителен избирателен ценз, минимум, завършено средно образование.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 46 rate down comment 2
bgMan
преди 5 години
Харесвам идеята хората сами да избират и да отзовават политици, съдии, прокурори и началници на РПУ и на регионални дирекции.Обаче само отговорните, образованите и работещите да имат право на избор. Историята многократно е показала какъв е резултата от избора на мизерниците, клошарите и необразованата паразитираща ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 30 rate down comment 3
mariata
преди 5 години
Вие чат бот ли сте или редови олигоффрен. Един и същ безмислен коментар се повтаря почти под всяка статия, което е меко казано досадно. Има подобен тип в друг сай - блиц, където някакъв "Атила" нааквавсяка статия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 22
Иван Митев
преди 5 години
Водещата причина за актуалните щети в Република България е Централна банка без защита от щети.Протестиращите в Република България са съгласни със запазването на причината, ала протестират срещу нейни последици.Протестирането срещу последици не може да постигне траен успех.За устойчив обществен просперитет е необходима Централна банка със защита от щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още