IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическа несигурност в Швеция и след окончателните резултати от изборите

Нито един от блоковете не получава мнозинство в парламента

16:31 | 16.09.18 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Окончателните резултати от парламентарните избори в Швеция показват победа на лявоцентристките сили с незначителна преднина, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

На изборите на 9 септември управляващата Шведската социалдемократическа работническа партия (ШСДРП) отбеляза рекордно ниския резултат 28,3 на сто. Дясноцентристката Умерена коалиционна партия (УКП) печели 19,8 на сто, а крайнодесните Шведски демократи подобриха представянето си от предишните избори, получавайки 17,5 на сто.
"Червено-зеленият" управляващ блок, състоящ се от ШСДРП, Лявата партия (ЛП) и Партията на зелените (ПЗ) получава общо 40,7 на сто от гласовете и ще разполага със 144 депутати в Риксдага. Дясноцентристкият блок на УКП, партия Либералите, Християндемократическата партия (ХДП) и Партията на центъра (ПЦ) получава 40,7 на сто от гласовете и 143 депутати. Крайнодесните Шведски демократи ще имат 63 места в парламента.

Разпределението на силите по партии е следното: ШСДРП получава 28,3 на сто, УКП-19,8 на сто. Шведските демократи са на трето място със 17,5 на сто. ПЦ получава 8,6 на сто, Лявата партия - 8 на сто, ХДП - 6,3 на сто, Либералите - 5,5 на сто, а ПЗ - 4,4 на сто. Избирателната активност достигна рекордните 87,2 на сто и е най-високата от 1985 г., отбелязва ТАСС.

Окончателните резултати на изборите потвърждават предварителните резултати - нито един от блоковете не получава мнозинство в парламента. На 24 септември предстои да бъде избран председател на Риксдага. До две седмици по-късно трябва да се състои гласуване за сформиране на правителство. Ако предложението не получи подкрепата на мнозинството депутати, председателят на парламента може да предложи нов кандидат за премиер. В случай, че четири поредни кандидатури не бъдат одобрени, трябва да бъдат насрочени нови избори. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 1
ABBA
преди 5 години
От днешната "преса":http://ic1.static.km.ru/sites/default/files/imagecache/640x640/asad1.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 9
studioaa
преди 5 години
Долу европейския съюз, долу европейската интеграция. От Швеция може да започне началото на края за ес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
ABBA
преди 5 години
Цъ!У немецку....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
ABBA
преди 5 години
"Въпросът е, че май вече е късно. " Май, май да..... доказателство :)http://ic1.static.km.ru/sites/default/files/imagecache/640x640/shvedka.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
*** = о.р.к.и
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 2
ABBA
преди 5 години
Винаги уважаващият себе си джурнаглист (пропагандатор), ако спечелят нещо повече политици, искащи да запазят народа си от ордите *** - започва да вещае апокалипсис!!Апропо, апокалипсиса започна не без съдействието на тия индивиди!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 17
Иван Митев
преди 5 години
Спасението от актуалните щети не зависи от политиците.При Централна банка без защита от щети, политиците са със съдба на жертви.При запазване на допусканата държавна грешка, всеки политик е с подсигуряван провал.Стабилният обществен просперитет е възможен при Централната банка със защита от щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още