IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стиглиц: Изкуственият интелект може да увеличи неравенството

Нужна е политическа регулация на събирането на данни и влиянието на големите технологични компании, смята икономистът

08:42 | 18.09.18 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	Джоузеф Стиглиц. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Джоузеф Стиглиц. Снимка: Архив Ройтерс

 

В последното си интервю дадено за Guardian икономистът Джоузеф Стиглиц се фокусира върху значението на изкуствения интелект за бъдещето на пазара на труда, върху поведението ни при потреблението и разминаването между световните технологични компании и хората.

Стиглиц предполага, че изкуственият интелект е фундаментално подходящ, за да ни позволи да просперираме и да живеем по-лесно. От негова гледна точка основните предизвикателства на пазара на труда са променящите се дейности, променящите се профили на работа и способността и готовността на хората да реагират на тази промяна.

Въпреки това според него изкуственият интелект трябва да се разграничава в зависимост от това дали тол замества дейности или хора. Дори и днес технологията може да интерпретира по-добре - скенери виждат по-лесно множествената склероза от рентгенолог, така че докторът може да се фокусира върху други аспекти на дейността си.

В областта на нискоквалифицираната работа изкуственият интелект според икономиста може да поеме голяма част от дейността, особено в областта на грижите, в образователните и здравните заведения, а освободените от излишни задължения хора могат да се съсредоточат повече върху взаимодействието с други хора. От друга страна касиерите със сигурност ще бъдат напълно заменени.

Опасността от съсредоточаване на компетентността на изкуствения интелект в няколко големи компании обаче става вирулентна едва с това, че те могат едновременно да манипулират потребителите чрез своята мощ на данните.

Стиглиц вижда изход от всичко това в политическата регулация на събирането на данни и влиянието на тези компании. Той предупреждава да не се повтаря същата грешка с липсата на регламентиране, която е била направена в началото на силната вълна на глобализацията в 90-те години на миналия век. Това може да доведе само до увеличаване на неравенството, пояснява той.

„Ако не променим общата ни икономическа и политическа рамка, това, към което вървим, е по-голямо неравенство в заплащането, по-голямо неравенство в доходите и богатството и вероятно повече безработица и едно по-разделено общество", пояснява той.

Именно потенциалът за комбиниране на масиви от данни притеснява най-много Стиглиц. Например, търговците на дребно вече могат да проследяват клиентите чрез техните смартфони, когато се движат около магазините и могат да събират данни за това, което им „хваща окото“.

„Във взаимодействието ви с Google, Facebook, Twitter и други, те събират ужасно много данни за вас. Ако тези данни се комбинират с други данни, компаниите имат много информация за вас като физическо лице - повече информация, отколкото имате самите вие за себе си", казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
Kildirim_Bei
преди 5 години
Ако Джордж Оруел можеше да види какво е станало 70 години след като написа за Големия брат...Иначе, както каза red6, природата празно място не търпи. Като изчезва естествения интелект, ще се появи изкуствен такъв ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
red6
преди 5 години
Като чета коментарите на 20-30 човека в този форум и имам усещането, че преди ИИ трябва да преоткрием естествения такъв...П.с. не е към теб, завършвам ти логически поста :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
julian12
преди 5 години
Другия изкуствен интелект си написа едничкото изречени, което е запомнил. Убеден съм ,че ако постнат статия за сиренето ще напише същото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 7
Иван Митев
преди 5 години
Икономистът Джоузеф Стиглиц пренебрегва истината, че сега водещият причинител за възникващото неравенство е работата на Централна банка без защита от щети.Възможностите са: Първа: С Централна банка без защита от щети щетите нарастват с последващо увеличаващо се неравенство.Втора: С Централна банка със защита от щети е прекратен водещият причинител за сегашни щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
dr.5rov
преди 5 години
Не знам дали изкуственият интелект ще го увеличава или намалява това неравенство, но със сигурност естественият го е създал и си го увеличава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
pioner
преди 5 години
Първо към тези компании трябва да се приложи анти тръстовото законодателство като към AT&T Corporation. Спомням си че спрямо Microsoft Corporation беше започнало производство през 1998, но им е даден имунитет. Сега към Amazon.com, Inc. има вероятност да се задейства анти тръстовото законодателство. Това да доведе до по голяма конкурентна среда тъй като нищо няма да спре събирането и комбинирането на данни, както и манипулирането на потребителите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още