IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пожар възникна в Gigafactory на Tesla

Компанията е овладяла проблема, но твърди, че се насочва към затруднения с логистиката на доставките

08:26 | 17.09.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Пожар е възникнал в завода Gigafactory на Tesla късно в събота, но до началните часове на неделния ден е бил потушен, а производството е било възстановено, посочват представители на властите и самата компания, цитирани от Ройтерс.

Заводът произвежда батерии и други компоненти за Model 3, сочи уебсайтът на Tesla. Компанията обяви, че никой не е пострадал при пожара.

От департамента за бързо реагиране при кризи са заявили, че местната пожарна е реагирала на сигнал за пожар в завода, но бедствието е било овладяно от противопожарната система за разпръскване и с помощта на пожарникарите.

Само няколко часа по-късно в неделя е започнало разчистването и възстановяването, обяви директорът на департамента Джо Къртис.

Говорител на Tesla коментира, че служителите са били евакуирани като мярка за сигурност, като никой не е пострадал, а производството е започнало отново в неделя сутринта.

Пожарът е възникнал в тръба за охлаждане на третия етаж на завода и бързо е бил потушен, коментира говорителят на компанията, допълвайки, че случаят е обект на разследване.

Представителят на Tesla не разкрива подробности за размера на щетите.

Случилото се не е първият пожар във фабрика на Tesla. Малък пожар възникна и миналия месец на приземния етаж на фабриката на компанията в Калифорния.

Междувременно главният изпълнителен директор на фирмата Илон Мъск подчерта, че проблемите на производителя на електромобили сега са се насочили от забавяне на производството към логистиката на доставките. Това е поредното препятствие пред усилията на компанията да постигне рентабилност.

„Съжаляваме, преминаваме от производствен ад към логистичен ад, но този проблем е много по-решим. Правим бърз напредък. Трябва да решим проблема скоро“, написа Мъск в туит, в отговор на оплакване на купувач за забавянето на доставката.

47-годишният милиардер, който по-рано този месец се изправи пред гнева на инвеститорите, защото пуши марихуана по време на предаване на живо, и преди е казвал, че на потребителите на Tesla може да се наложи да изчакат повече време за получаване на поръчките им, защото има значително увеличение на обема на доставяните превозни средства в Северна Америка.

Проблемите на Tesla с изпълняването на производствените цели натежаха над цената на акциите ѝ в миналото, а компанията работи по това да се справи с тези проблеми, най-вече при Model 3. През август фирмата заяви, че очаква да произведе до 55 хил. бройки Model 3 през третото тримесечие.

Миналата седмица Мъск разкри, че компанията ще премахне някои цветови опции за своите електромобили, за да опрости производството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
sportislife
преди 5 години
Доверете се на Алтернатива Файненшъл ООД и няма да съжалявате!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
vzhekoff
преди 5 години
Не че нещо, ама при тази прогноза средното производство е около 4230 коли на седмица, което от една страна е едва 85% (засега с тенденция надолу), а от друга - прогноза загуба между 380 и 650 млн за тримесечието, да приемем средно около 500 млн. То още малко и ще излязат данните...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
0pk
преди 5 години
Другия път може някоя ракета погрешка да се приземи вертикално върху гигафакторито и да им забави производството :DЛусиенее, живи да сме след 10год. пак да си говорим :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още